Return to search

"MITT BARN HAR CANCER" : En bloggbaserad litteraturstudie om föräldrars upplevelser av att leva med ett cancersjukt barn

Bakgrund: I Sverige insjuknar ungefär ett barn om dagen i cancer. När ett barn drabbas av cancer påverkas hela familjen. Föräldrarna upplever en rädsla över bieffekter, behandling samt att förlora sitt barn och diskuterar oftast inte sina upplevelser med vårdpersonalen vilket leder till ökad oro och onödigt lidande. Föräldrarna har ofta en stor roll i barnets möjlighet att finna välbefinnande och det är därför viktigt att tillvarata deras erfarenheter och upplevelser. Syfte: Syftet med studien var att belysa föräldrars upplevelse av att leva med ett cancersjukt barn. Metod: Studien grundades på en kvalitativ metod utifrån fem bloggar. En kvalitativ manifest innehållsanalys utifrån Lundman och Hällgren Graneheims (2012) användes för att finna det centrala i materialet. Resultat: Föräldrars upplevelser av att leva med ett cancersjukt barn innebar en stor emotionell påverkan där oro och rädsla var de främsta fynden. Genom att tillämpa copingstrategier samt leva i nuet kunde föräldrarna bättre hantera vardagen. Sjukhusmiljön frambringade både positiva och negativa känslor hos föräldrarna och en känsla av utsatthet i samband med vårdmiljön framkom. Slutsats: Föräldrars upplevelser bör uppmärksammas och de behöver stöd från vårdpersonalen. Bättre samordning och kommunikation samt en kontaktperson kan vara lämpliga åtgärder för att främja föräldrarnas välbefinnande.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:lnu-60040
Date January 2016
CreatorsJohansson, Sophie, Henriksson, Emelie
PublisherLinnéuniversitetet, Institutionen för hälso- och vårdvetenskap (HV), Linnéuniversitetet, Institutionen för hälso- och vårdvetenskap (HV)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0021 seconds