Return to search

El document de voluntats anticipades a Catalunya. Resultats de la seva aplicació i propostes de millora

Introducció: El document de voluntats anticipades és una de les principals manifestacions documentals del Principi de respecte a l’Autonomia de les Persones en l’actual Bioètica Principialista que regeix les relacions entre els professionals sanitaris i els pacients en les modernes societats democràtiques occidentals. En aquesta tesi s’analitzen les bases antropològiques, històriques i filosòfiques dels conceptes d’autonomia, de dignitat i de persona, així com les bases de l’actual Bioètica. S’exposen també els raonaments, les bases i els continguts del Document de Voluntats Anticipades i la legislació competent a Catalunya i a totes les altres comunitats autònomes i la normativa estatal d’Espanya. S’exposen els resultats dels estudis realitzats per saber el grau de coneixement del Document de Voluntats Anticipades per part de la població a Catalunya i a altres territoris, així com els resultats de les diverses campanyes de promoció d’aquest recurs realitzades per part de les administracions públiques i d’entitats privades a l’Estat Espanyol.
Objectius d’anàlisi qualitatiu: analitzar el procediment per a l’elaboració, registre i consulta del Document de Voluntats Anticipades a Catalunya i a les altres comunitats autònomes, la normativa general de l’Estat Espanyol i dels altres països de la Unió Europea, Nord-Amèrica, Oceania i Japó.
Objectius d’anàlisi quantitatiu: estudi del nombre absolut de Documents de Voluntats Anticipades als diferents territoris i països estudiats, així com de l’índex de Documents registrats per cada 100.000 habitants i l’evolució cronològica d’aquest índex.
Resultats: El Document de Voluntats Anticipades és una eina útil i necessària per al respecte a la dignitat humana dels pacients quan aquests no poden expressar els seus desitjos respecte als mètodes de diagnòstic i de tractament que se’ls pot aplicar. Catalunya és la comunitat de l’Estat que presenta un més alt índex de DVAs registrats per cada 100.000 habitants de tot l’Estat espanyol, però queda molt lluny de les xifres que ofereixen altres països i la seva normativa presenta possibles obsolescències.
Conclusions: Cal una actualització del Document de Voluntats Anticipades al nostre païs, tan pel què fa a la seva redacció tipus com en allò que respecta als procediments d’atorgament i registre, i també pel què fa a l’accés i la utilització de les instruccions compreses als documents per part dels professionals de la salut.
Propostes d’actuació: Es proposen actuacions per a l’augment de l’índex de Documents registrats a Catalunya i per l’augment de la seva utilització efectiva per part dels serveis de salut, diferenciats en 5 àmbits d’actuació: 1. Jerarquització dels principis bioètics quant al Document de Voluntats Anticipades; 2. Proposta de modificacions concretes en l’estructura i continguts dels Document de Voluntats anticipades tipus a Catalunya; 3. Propostes de millora en el procés de declaració i registre del Document a Catalunya; 4. Propostes per a l’augment de la consulta i compliment de les intruccions per part dels serveis de salut a Catalunya, tant privats com públics; i 5. Propostes de difusió pública de l’existència del dret a atorgar un Document de Voluntats Anticipades i promoció del seu registre. / Introduction: Living Wills Document is one of the main documental manifestations of the Principle of Respecting person’s Autonomy in today’s Principialist Bioethics, that drives relationship between patiens and health care professionals in occidental modern democratic societies. In this Theses, authonomy, human dignity, person concepts and today’s Bioethics are analised in their anthropologic, historic and phylosophal bases. Also, reasoning, contents and legislation about Living Wills Documents in Catalonia, other territories in Spain and other coutries are exposed. Studies’ results about Living Wills Document’s knowledge among catalan’s population and other territories are shown, and the results of several promotional campaigns conducted by the Administration or privates organisms are also analised.
Qualitative analysis objectives: To analize the procedures to elaborate, registration and consult of the Living Will Document instructions in Catalonia and in other Spain’s autonomic communities and other European and North-American countries, and in Oceania and Japan.
Quantitative analysis objectives: To study the number of Living Wills Documents registered in the different countries analised, and to know the Documents’ per 100.000 inhabitants registered Index, and its evolution during the most recent years.
Results: Living Wills Document is a necessary and useful tool to respect patients’ human dignity when they cannot express their own wills about diagnostic and treatment options. Catalonia is the spanish community that has the higher Living Wills Document registered Index per 100.000 inhabitants, but is far from indexs found in other countries and catalan law is partiallly obsolete.
Conclussions: A profound update in catalan’s Living Wills Document can be necessary, in its redaction and in registry procedures, in conditions of accessing to its content and in the possibilities of meeting its instructions by health professionals.
Acting proposals: Some actions are proposed, to rise the actual Living Wills Documents’ index per 100.000 inhabitants i Catalonia and to increase its effective utilisation among health professionals, classified in 5 acting ambits: 1. To hierarchy Bioethics’ Principles affecting Living Wills Document; 2. Proposing some specific modifications in catalan Living Wills Document’s structure and contents; 3. Improving proposals in declaration and registration proceedings in Catalonia; 4. Some proposals to increase the frequency of consultation and to meet the Living Wills Document instructions by health professionals in Catalonia, both public or private health professionals; and 5. Public diffussion proposals of the Living Wills Document and to promote its redaction and registration among catalan people.

Identiferoai:union.ndltd.org:TDX_UAB/oai:www.tdx.cat:10803/32073
Date23 December 2010
CreatorsEsquirol i Caussa, Jordi
ContributorsMonés Xiol, Juan, Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Medicina
PublisherUniversitat Autònoma de Barcelona
Source SetsUniversitat Autònoma de Barcelona
LanguageCatalan
Detected LanguageEnglish
Typeinfo:eu-repo/semantics/doctoralThesis, info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Format319 p., application/pdf
SourceTDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
Rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoAccess, ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Page generated in 0.0027 seconds