Return to search

Hantering av efterfrågevariationer i utgående transporter : En fallstudie om transporter & efterfrågevariationer hos Mejeriproducenten AB

Bakgrund: Detaljhandelns utveckling har lett till en mer kundorienterad marknad. Samtidigt innehåller livsmedelsindustrin FMCG som kännetecknas av kort produktlivslängd och ledtid. Det innebär att företagen måste vara beredda på variationer i efterfrågan. Dessa efterfrågevariationer försvårar arbetet mot jämna materialflöden. För att hantera dessa måste företagen framställa pricksäkra prognoser som ligger till grund för den kapacitetsplanering som görs. På Mejeriproducenten AB upplevs efterfrågevariationer orsaka kapacitetsbrist i transporter vilket resulterar i ökade kostnader.  Syfte: Syftet med studien är att fylla forskningsgapet mellan efterfrågevariationer och transporter genom att identifiera bakomliggande orsaker till varför dessa variationer uppstår samt föreslå hur de kan minimeras och åtgärdas. Detta genom att skapa ett generellt ramverk som kan användas av flera producerande företag inom samma och liknande branscher.  Metod: Denna fallstudie har använt sig av en kvalitativ forskningsstrategi. Datainsamling skedde dels genom semistrukturerade intervjuer, enkätstudie och dels data från Qlikview. Detta har skett med ett bekvämlighetsurval med relevanta respondenter som varit tillgängliga till forskarna. Dataanalys har gjorts genom en mönsterjämförelse. Vid forskningsetiskt övervägande har anonymisering varit av extra stor vikt genom arbetets gång.  Slutsats: Kommunikationsbrister är två av de orsaker bakom efterfrågevariation som identifieras. Genom ett ökat samarbete i försörjningskedjan kan kommunikationen förbättras vilket leder till mer pricksäkra prognoser som tar hänsyn till efterfrågevariationer. Resultatet blir att transportplaneringen underlättas då kapaciteten kan planeras efter variationer i efterfrågan. Vidare undersöks fyllnadsgraden i de transportslingor som den här studien tar i beaktning. Det visade sig att den upplevda kapacitetsbristen endast existerar i ett fåtal av slingorna medan resterande slingor innehåller en stor andel tillgänglig kapacitet. Vidare visas effekten av vad en ruttoptimering hade kunnat uppnå genom att jämna ut belastningen på alla slingor vilket hade minskat risken för att överlass uppstår vid en efterfrågevariation. Om Mejeriproducenten AB lyckas med att prognostisera efterfrågevariationer kan fyllnadsgraden ökas i varje slinga vilket innebär ett minskat behov av transport kapacitet.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:lnu-95489
Date January 2020
CreatorsHall, Fredrik, Smygegård, William
PublisherLinnéuniversitetet, Institutionen för ekonomistyrning och logistik (ELO), Linnéuniversitetet, Institutionen för ekonomistyrning och logistik (ELO)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0021 seconds