Return to search

Fysisk aktivitet i förskolans inomhusmiljö : Villkor som främjar eller begränsar barns möjligheter till fysisk aktivitet i förskolans inomhusmiljö / Physical activity in the indoor enviroment in preschool : Conditions that promote or limit children´s opportunities for physical activity in the indoor enviroment in preschool

Studien synliggör några förskollärares förhållningssätt till fysisk aktivitet i inomhusmiljön samt villkor i inomhusmiljön som möjliggör eller begränsar barns fysiska aktivitet. Tidigare forskning visar att förskolans miljö begränsar den fysiska aktiviteten och att förskollärares förhållningssätt är en bidragande faktor till att barn är fysiskt aktiva. Studien kan bidra till fördjupad förståelse som kan inspirera till fortsatt arbete i förskolan med fysisk aktivitet i inomhusmiljön.   För att samla in resultat till studien gjordes semistrukturerade intervjuer med fem förskollärare. Förskollärarnas svar kategoriseras upp för att belysa gemensamma uppfattningar om förskollärares förhållningssätt och villkor som främjar eller begränsar fysisk aktivitet i inomhusmiljön. Resultatet visar att förskollärares kunskap om fysisk aktivitet är viktig för att främja barns möjligheter. Vidare visar resultatet att en gemensam grundsyn i arbetslaget och en tydlig kommunikation är villkor som också bidrar till ökade möjligheter för barns fysiska aktivitet i inomhusmiljön. Ljudnivå, stora barngrupper och liten yta i inomhusmiljön är villkor som förskollärarna upplever begränsar möjligheten att erbjuda fysisk aktivitet. Studien visar att förskollärare erbjuder barn få tillfällen i veckan med planerad fysisk aktivitet i inomhusmiljön men att den spontana fysiska aktiviteten sker dagligen i de flesta fall.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:lnu-100451
Date January 2021
CreatorsErserum, Julia, Pettersson, Miriam
PublisherLinnéuniversitetet, Institutionen för didaktik och lärares praktik (DLP), Linnéuniversitetet, Institutionen för didaktik och lärares praktik (DLP)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0311 seconds