Return to search

Plantera ett frö för framtiden : förskollärares uppfattningar kring hållbar utveckling i förskolan. / Plant a seed for the future : preschool teachers' perceptions on sustainable development.

Inledning Undersökningen handlar om förskollärares uppfattningar kring begreppet hållbar utveckling, hur de anser att de synliggör hållbar utveckling i förskolan samt hur barns lärande kring ämnet kan möjliggöras. Hållbar utveckling är ett aktuellt och viktigt ämne. Det är därför också viktigt att barn tidigt får stimulans kring sin förståelse för ämnet för att ge dem möjlighet att kunna agera hållbart i framtiden. Här har förskolan en central roll. Syfte Syftet är att bidra med kunskap om hur förskollärare uppfattar att barns lärande kring hållbar utveckling möjliggörs i förskolans verksamhet. Metod Undersökningen är kvalitativ och utgår ifrån en fenomenografisk ansats. Metodverktyget som används är kvalitativ intervju. Urvalet i undersökningen består av nio förskollärare från fem olika förskolor. En fenomenografisk analysmodell har använts som hjälp vid analysen. Resultat I resultatet framgår det att förskollärarna anser att hållbar utveckling är ett komplext begrepp som innefattar många delar. Det framkommer att det finns fyra skilda synsätt på hållbar utveckling samt två olika arbetssätt som tillämpas av förskollärarna. Resultatet visar även att det är den sociala och den ekologiska dimensionen av hållbar utveckling som får störst plats i förskolans verksamhet. Förskollärarna redogör för viktiga aspekter kring hur barns lärande för hållbar utveckling kan stimuleras. Det är viktigt att barn får vara delaktiga och får inflytande. Det är enligt dem även betydelsefullt att samtala med barn om hållbar utveckling, att förskollärare agerar som medupptäckare samt att lärandet är varierat och lustfyllt.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:hb-14140
Date January 2018
CreatorsSvensson, Madeleine, Wiktorsson, Johanna
PublisherHögskolan i Borås, Akademin för bibliotek, information, pedagogik och IT, Högskolan i Borås, Akademin för bibliotek, information, pedagogik och IT
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0023 seconds