Return to search

Barns delaktighet och inflytande under samlingar i förskolan : En kvalitativ studie ur förskollärares perspektiv / Children's participation and influence during circle time in preschool : A qualitative study from preschool teacher's perspective

Syftet med studien är att belysa förskollärares upplevelser och tankar om barns delaktighet och inflytande under samlingar i förskolan. För att få svar på syftet formulerades två frågeställningar: Vad uppfattar förskollärare som utmanande i arbetet med barns inflytande och delaktighet under samlingar? Vad upplever förskollärare har betydelse för att barns delaktighet och inflytande ska kunna möjliggöras under samlingar? Utifrån studiens frågeställningar skapades tolv intervjufrågor som ställdes till åtta förskollärare under varsin intervju. Undersökningsinstrument som användes var semistrukturerad intervju vilket gjorde det möjligt för förskollärarna att berätta fritt. Studien var kvalitativ med en fenomenologisk ansats som grund då studien byggde på tankar och upplevelser. Förskollärarnas svar från intervjuerna analyserades och kategoriserades. I den genomförda studien framkom att förskollärarna upplever att det finns utmaningar med att ge barn delaktighet och inflytande, där exempelvis samlingars utformning och demokrati har stor inverkan. I studien framgick även att förskollärarnas förhållningssätt och erfarenheter av att ha arbetat med barns delaktighet och inflytande under samlingar är betydelsefulla faktorer, som kan möjliggöra barns delaktighet och inflytande. En slutsats som kan dras är att förskollärare ständigt behöver reflektera över samlingars utformning, förhållningssättet och erfarenheterna för att få en förståelse för hur de återspeglas under samlingar. Det är av vikt eftersom förskollärare lägger grunden för barns delaktighet, inflytande och demokrati i förskolan.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:lnu-59201
Date January 2016
CreatorsOmerovic, Zlata, Samuelsson, Maria
PublisherLinnéuniversitetet, Institutionen för utbildningsvetenskap (UV), Linnéuniversitetet, Institutionen för utbildningsvetenskap (UV)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0022 seconds