Return to search

Laborativa arbetssätt i läromedel för matematik : En studie om läromedels förmåga att låta elever arbeta laborativt inom taluppfattning

Följande studie syftar till att undersöka vilka möjligheter läromedlet Koll på matematik ger elever i mellanstadiet att arbeta laborativt inom taluppfattning. Studier och egna erfarenheter har visat att läromedel används i stor utsträckning i dagens matematikundervisning. Genom tidigare systematisk litteraturstudie framkom det att laborativa arbetssätt gynnar elevers taluppfattning om det är uppbyggt och utformat till ett tydligt syfte. I studien har läromedlet Koll på matematik valts ut för att undersöka totalt sex elevböcker. Studien baseras på en innehållsanalys ur ett konstruktivistiskt perspektiv om att elever i mellanstadiet kan ta till sig abstrakta operationer om dessa är konkreta i sitt utförande. Innehållsanalysen mynnar ut i tre kategorier; Konkreta tankeoperationer, Mentala scheman och Konkreta operationella stadiet. Läromedlet har intervjuats för att se om laborativa uppgifter gällande taluppfattning förekommer, och om det förekommer någon progression inom detta område. Resultatet visade på att möjligheter för laborativt arbete inom taluppfattning i läromedelsserien Koll på matematik ges i alla böcker. Däremot sker en regression gällande dessa uppgifter i de äldre årskurserna.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:lnu-95766
Date January 2020
CreatorsAndelius, Rebecca, Linnér, Erica, Löfstrand, Angelika
PublisherLinnéuniversitetet, Institutionen för matematik (MA), Linnéuniversitetet, Institutionen för matematik (MA), Linnéuniversitetet, Institutionen för matematik (MA)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0093 seconds