Return to search

Övergången mellan skola och arbete : En studie om den förlängda övergången för personer som av eget val haft flera olika sysselsättningsstatus samt vad de upplever som ett attraktivt arbete. / School-to-work transition : - A study on the extended transition for people who, of their own choice, have had several different employment statuses and what they experience as an attractive work.

Under de senaste åren har det blivit tydligt att de ungas övergång från skola till arbete, “school-to-work transition”, har förändrats. Det innebär att övergången idag är längre och mer komplex jämfört med tidigare. Samtidigt som en del har svårt att träda in på arbetsmarknaden finns det andra som har möjlighet att få anställningstrygghet men som själva väljer en längre övergång bestående av flera olika sysselsättningsstatus och arbeten. I denna studie har vi valt att fokusera på målgruppen som själva valt en längre övergång för att få en inblick i hur de upplever den förändrade övergången mellan skola och arbete. Syftet med studien är att beskriva hur övergången mellan skola och arbete skildras av personer som av eget val haft flera olika sysselsättningsstatus samt undersöka vad de upplever som ett attraktivt arbete. Vi har utifrån en kvalitativ metod intervjuat tio kvinnor 30–35 år för att ta del av deras berättelser. Studien har sökt svar på hur intervjupersonerna upplever sina erfarenheter och värderar sina val, vilka faktorer som har påverkat valen samt vad som är viktigt för att ett arbete ska upplevas som attraktivt. Det har resulterat i en fördjupning av valmöjligheter, upplevelser av övergången och attityder till arbete. Studiens resultat visar att målgruppens övergång till stor del har präglats av olika sysselsättningar, brytpunkter och val som påverkats av både inre och yttre faktorer. Respondenterna upplever att de själva har kunnat påverka sina val även om andra faktorer såsom; personer i omgivningen, utbildning- och arbetsmarknad, ekonomi, sjukdom, intressen och personliga egenskaper samt tidigare arbetslivs- och studieerfarenheter också har haft en påverkan.
 Respondenterna har till stor del haft positiva upplevelser av övergången men även tuffare perioder med osäkerhet och tvivel har präglat deras övergång.
 Trots att respondenterna upplevt intensiva perioder där de hoppat runt mellan flera olika sysselsättningsstatus kan de ändå blicka tillbaka och se en “röd tråd”. Viktiga faktorer för att trivas på en arbetsplats är kollegor, arbetsuppgifter och flexibilitet. Även bra chefer, ett gott ledarskap, god kommunikation och att visa uppskattning är av stor betydelse. Få av respondenterna upplever att de har nått sina yrkesmål trots att majoriteten av respondenterna idag arbetar med det yrke som de utbildat sig till.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:lnu-88099
Date January 2019
CreatorsJohansson, Emmie, Arneng, Carolinn
PublisherLinnéuniversitetet, Institutionen för samhällsstudier (SS), Linnéuniversitetet, Institutionen för samhällsstudier (SS)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0019 seconds