Return to search

Jag tror dig inte - Sjuksköterskors erfarenheter av smärtlindring hos personer med substansmissbruk : En litteraturstudie / I don’t believe you - Nurses experiences of pain management in people with a substance abuse : A literature study

Introduktion/Bakgrund: Alla människor har rätt till vård på lika villkor.  En av de vanligaste orsakerna till att personer söker vård i Sverige är på grund av smärta. Smärtlindring hos personer med nuvarande eller tidigare substansmissbruk är en utmaning relaterat till rädsla för att skapa eller gynna ett missbruk. Personer med nuvarande eller tidigare substansmissbruk riskerar därför att utsättas för diskriminering och undermålig behandling.  Syfte: Syftet med studien är att belysa sjuksköterskors erfarenheter av smärtlindrande läkemedelsbehandling hos personer med nuvarande eller tidigare substansmissbruk. Metod: Studien är utformad enligt Polit & Beck (2017)’s nio steg. Författarna har systematiskt sökt i databaserna Cinahl, PubMed samt PsycInfo. Åtta kvalitativa artiklar, en kvantitativ artikel samt en artikel med mixad metod har granskats kritiskt utifrån Polit & Beck’s (2017) granskningsmallar.  Resultat: Resultatet redovisas i fyra kategorier; Misstro och misstänksamhet, Känsla av osäkerhet, Förståelse för patientens situation och Vikten av kommunikation.  Slutsats: Sjuksköterskor har erfarenheter av bristfällig smärtlindring på grund av, kunskapsbrist, förutfattade meningar samt rädsla inför arbete med patientgruppen. De största faktorerna till bristfällig smärtbehandling är sjuksköterskors förutfattade meningar till personer med substansmissbruk samt kunskapsbrist.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:kau-83845
Date January 2021
CreatorsHällqvist, Linnéa, Lind, Paulina
PublisherKarlstads universitet, Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap (from 2013), Karlstads universitet, Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap (from 2013)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0033 seconds