Return to search

Betydelsen av elevers socioekonomiska status i matematik : Hur elever presterar i matematik utifrån deras socioekonomiska status i relation med olika centrala faktorer / The importance of students' socio-economic status in mathematics. : How pupils perform in mathematics based on their socioeconomic status in relation to various key factors.

Syftet med detta examensarbete är att utifrån tidigare forskning ta reda på huruvida elevernas socioekonomiska status spelar för roll hur eleverna presterar i matematik. Dessutom vill vi ta reda på hur socioekonomisk status i relation med self-efficacy, ångest och motivation påverkar elevernas prestationer i matematik. Vi ville även ta reda på hur socioekonomisk status i relation till dessa tre faktorer påverkar prestationer i matematik. Vi valde att fördjupa oss mer i detta ämne på grund av att vi anser att det är viktigt för oss som blivande lärare att veta varför/varför inte elever har svårigheter i matematik och hur vi som lärare kan motverka dessa hinder. Vi samlade in vår data genom databaserna unisearch och ERIC. Resultatet gav oss att elever med hög socioekonomisk status visar även en hög självkänsla i matematik, vilket leder till att eleven får högre provresultat än elever med låg socioekonomisk status som oftast har en låg självkänsla. Elever med låg självkänsla kan i sin tur få ångest över matematikämnet, vilket leder till lägre prestationer. Föräldrarnas stöd och engagemang minskar sina barns matematikångest samt bidrar till ökad motivation i matematik.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:liu-162575
Date January 2019
CreatorsSolaka, Simon, Mekic, Albina
PublisherLinköpings universitet, Pedagogik och didaktik, Linköpings universitet, Utbildningsvetenskap, Linköpings universitet, Pedagogik och didaktik, Linköpings universitet, Utbildningsvetenskap
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0046 seconds