Return to search

“Om barn ska behandlas rättvist måste de behandlas olika.” Inkludering av barn i behov av särskilt stöd i förskolan : - En kvalitativ studie om förskollärares uppfattningar om hur förskolan anpassas för barn i behov av särskilt stöd. / “If children are supposed to be treated fairly, they must be treated differently” Inclusion of children in need of special support in pre-school : - A qualitative study about pre-school teachers' understanding of how pre-school is adjusted for children in need of special support.

Syftet med studien är att belysa förskollärares uppfattningar om hur förskolan anpassas för barn i behov av särskilt stöd och om detta stöd främjar inkludering i verksamheten. Studien baseras på följande frågeställningar: Hur uppmärksammas och utreds behov av stödinsatser hos barn i behov av särskilt stöd, enligt förskollärare? Vilka möjligheter kan det praktiska arbetet skapa för att inkludera barn i behov av särskilt stöd och ge dem det stöd de behöver, enligt förskollärare? Hur beskriver förskollärare att de följer upp stödinsatser som ges? Studien bygger på en kvalitativ forskningsansats och utgår ifrån systemteori och sociokulturellt perspektiv. Vi har genomfört sex kvalitativa intervjuer vid två olika förskolor i en kommun i norra Sverige. Resultatet i vår studie visar att förskollärarna har ett liknande arbetssätt i utredningen av stödinsatser för barn av särskilt stöd. Samtliga förskollärare beskriver vikten av att ha ett nära samarbete med specialpedagog, samt vårdnadshavarna. I resultatet framgår det att förskollärarna anser att arbetet med barn i behov av särskilt stöd ska gynna hela barngruppen. De stödinsatser som görs för barnet ska enligt förskollärarna delas in i delmål för att möjliggöra barnets utveckling och lärande. För att inkludera barn som är i behov av särskilt stöd, blir slutsatsen att förskollärare behöver utgå ifrån en gemensam barnsyn samt förhållningssätt.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:ltu-69618
Date January 2018
CreatorsAugustsson, Carin, Öberg, Sara
PublisherLuleå tekniska universitet, Pedagogik, språk och Ämnesdidaktik, Luleå tekniska universitet, Pedagogik, språk och Ämnesdidaktik
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0027 seconds