Return to search

"Dom målar ju upp en verklighet eller en fantasi som vi unga tjejer vill ha..." : En receptionsanalys av mottagares upplevelse av sponsrade inlägg på Instagram / “They portray a reality or a fantasy that us young girls want…”

Avsikten med den här studien är att undersöka sponsrade inlägg på Instagram och dessa inläggs trovärdighet. Det kommer vi att göra genom en receptionsanalys bestående av analyser av instagraminlägg och intervjuer med instagramanvändare. Ett antal sponsrade inlägg, utvalda från instagramkontona till två av Sveriges största influencers på Instagram, kommer att analyseras. Det kommer även att ske intervjuer med ett antal personer från de olika fackhögskolorna på Jönköping University. Syftet med studien är att se hur trovärdiga mottagarna upplever sponsrade inlägg på Instagram samt hur de påverkas av influencer marketing i jämförelse med traditionell reklam. Studien syftar även att undersöka hur Kenza Zouiten Subosic och Bianca Ingrosso framställer sina sponsrade inlägg på Instagram. Uppsatsens teoretiska ramverk består av receptionsteorin och tvåstegshypotesen som hjälper oss att förstå hur ett budskap kan tolkas och vad opinionsbildare är som fenomen. Vi kommer också även att använda oss av branding via opinionsbildaremedia och identitet som teoretiskt begrepp. Resultatet av studien visar att sponsrade inlägg till stor del upplevs trovärdiga, men att bland annat tidigare erfarenheter av influencern gör att upplevelsen hos mottagarna skiljer sig. Utifrån de intervjuer som har gjorts i studien kan vi fastställa att intervjupersonerna blir mer påverkade av sponsrade inlägg på Instagram än av traditionell reklam.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:hj-42975
Date January 2019
CreatorsTyngel, Sara, Ståhlgren, Linda
PublisherHögskolan för lärande och kommunikation, Högskolan i Jönköping, HLK, Medie- och kommunikationsvetenskap, Högskolan för lärande och kommunikation, Högskolan i Jönköping, HLK, Medie- och kommunikationsvetenskap
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0022 seconds