Return to search

Studie "Rätt läge?" : Kan MAP-systemet användas som hjälpmedel i äldreomsorgen och leda till förbättrade kunskaper om trycksårsprevention?

Bakgrund: Trycksår är en lokal skada i huden som uppkommer till följd av tryck och/eller skjuv. Trycksårsprevalensen är 12,1 % inom kommunal vård i Sverige (2014). Trycksår är en vårdskada som leder till lidande, smärta, nedsatt livskvalitet, men också till ökad arbetsbelastning och höga kostnader för samhället. Den viktigaste faktorn för att förebygga trycksår är tidig riskbedömning. Studier visar att sjuksköterskor och undersköterskor har bristande kunskaper om trycksår och trycksårsprevention. Sjuksköterskan har det övergripande ansvaret för patientsäkerhet, riskbedömningar och kvalitetsutveckling. MAP-systemet är ett visuellt hjälpmedel vid trycksårsprevention som kan användas för att uppnå den optimala lägesändringen. Syfte: Att utvärdera om MAP-systemet tillsammans med teoretisk och praktisk undervisning kan användas som hjälpmedel för att förändra attityder och öka kunskapen om trycksårsprevention bland omvårdnadspersonal i äldreomsorgen. Metod: Kvantitativ empirisk studie med deskriptiv komparativ design. Omvårdnadspersonal (n=40) och vårdtagare (n=12) inkluderades i studien. Omvårdnadspersonalen besvarade TAK-enkäten (Trycksår, Attityder, Kunskap), demografiska frågor samt en utvärdering av MAP-systemet. Vårdtagarens vård avseende trycksårsprevention observerades. Resultat: Studien visar att undervisningen och användandet av MAP-systemet resulterade i en signifikant (z=3,1, N-Ties=38, p=0,002) förbättring av omvårdnadspersonalens kunskaper. Attitydfrågorna visar på en positiv attityd vid båda provtillfällena. Det gick också att utläsa signifikant (z=2,5, N-Ties=11, p=0,016) lägre tryck mellan kropp och underlag vid användning av MAP-systemet samt att signifikant (z=2,5, N-Ties=12, p=0,012) fler preventiva åtgärder vidtogs. Omvårdnadspersonalen gav MAP-systemet som hjälpmedel i omvårdnaden ett högt betyg. Slutsats: När MAP-systemet användes i denna studie tillsammans med en relativt begränsad undervisningsinsats förbättrades omvårdnadspersonalens kunskaper om trycksår och trycksårsprevention. De preventiva åtgärderna ökade och medeltrycket mellan kropp och underlag minskade.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:uu-255242
Date January 2015
CreatorsHultin, Lisa, Olsson, Estrid
PublisherUppsala universitet, Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap, Uppsala universitet, Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.002 seconds