Return to search

Vem får vara med? : En studie om hur lärare tänker kring representation i valet av skönlitterär högläsningsbok i klassrummet.

Den här studien har som syfte att undersöka hur lärare tänker kring representation i valet av skönlitterär högläsningsbok. Utöver styrdokumenten har lärare stor frihet att själva välja hur kunskapsinnehållet ska förmedlas. Detta  innebär att ett visst innehåll inkluderas och ett annat innehåll exkluderas. Valet av innehåll baseras på lärarens normer, värderingar och tidigare erfarenheter. Tidigare forskning visar att högläsning är en viktig faktor för barns läs- och skrivutveckling. Lärarens val av högläsningsbok är på så sätt relevant. Forskning visar även att det är en fördel att använda litteratur som inkluderar olika typer av normbrytande karaktärer för att läsaren ska kunna identifiera sig och öka förståelsen för andra människor och världen. Den här studien baseras på kvalitativa intervjuer med sex stycken yrkesverksamma lärare. Resultatet av den här studien visar att lärarna till stor del inte har representation i form av genus, etnicitet och funktionsvariationer i åtanke när de väljer högläsningsböcker till klassrummet. Genus är den representation som är vanligast i de fall ett aktivt val görs. Den här studiens slutsats är att representation behöver få en större roll i valet av högläsningsbok för att medvetandegöra lärare om vilka normer, värden och värderingar de reproducerar genom sitt val av högläsningsbok.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:uu-388464
Date January 2019
CreatorsHuuhka, Johanna, Kreku Johansson, Lina
PublisherUppsala universitet, Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier, Uppsala universitet, Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
RelationExamensarbete vid Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier

Page generated in 0.0024 seconds