Return to search

Förskolepersonals förhållningssätt i barnkonflikter : En kvalitativ studie ur ett genusperspektiv / Attitudes among preschool staff in children´s conflicts : A qualitative study from a gender perspective

Syftet med denna studie är att undersöka förskolepersonals förhållningssätt i barnkonflikter ur ett genusperspektiv i den fria leken. Detta för att synliggöra vilka förhållningssätt som framträder och om barn i förskolan möter samma möjligheter och/ - eller begränsningar i konfliktsituationer utifrån förskolepersonals förhållningssätt och bemötande ur ett genusperspektiv. Studien strävar efter en djupgående analys och frågeställningarna syftar att beskriva vilka förhållningssätt som är framträdande hos förskolepersonal i konfliktsituationer samt hur dessa erbjuder möjligheter och/ - eller skapar begränsningar för barnen i hanterandet av konflikter. Metoden som valts för studiens ändamål är deltagande observationer. Dessa har genomförts på två olika förskolor i ett antal av 17 olika observationstillfällen. I arbetet med materialet har strävan efter objektivitet varit framträdande. Studien har en kvalitativ ansats och således gjordes en kvalitativ analys. I resultatet presenteras sex olika huvudkategorier som beskriver de olika förhållningssätt som framträder hos förskolepersonal i observationerna. Dessa huvudkategorier har namngetts utifrån förhållningssättets karaktär. Varje huvudkategori följs av underkategorier som mer ingående beskriver det förhållningssätt som framträder. Därefter beskrivs hur dessa framträder ur ett genusperspektiv. I resultatet beskrivs även de möjligheter respektive begränsningar som erbjuds för barnen att vara delaktiga i att lösa konflikter utifrån förskolepersonalens förhållningssätt. Resultatet visar att alla barn i större utsträckning möts av begränsningar än av möjligheter. Det visar även att pojkar är de som i störst utsträckning möts av begränsningar i relation till flickor i konfliktsituationer. Flickor möts alltså vid fler tillfällen av möjligheter att vara delaktiga i att lösa konflikter än vad pojkar gör.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:lnu-59693
Date January 2017
CreatorsRydén, Fanny, Faxe, Fanny
PublisherLinnéuniversitetet, Institutionen för utbildningsvetenskap (UV), Linnéuniversitetet, Institutionen för utbildningsvetenskap (UV)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.003 seconds