Return to search

“Dom kanske bara vill att vi ska lära oss lite tecken” : En kvalitativ studie om barns perspektiv kring TAKK i förskolan

Denna kvalitativa studie har som syfte att undersöka barns upplevelser av tecken som alternativ och kompletterande kommunikation (TAKK) samt att försöka förstå vad TAKK kan tillföra verksamheten utifrån barnens perspektiv. Studiens frågeställningar upplyser hur barnens upplever användandet av kommunikationssättet TAKK samt vad TAKK kan tillföra verksamheten ur ett barns perspektiv. I nuläget är TAKK ett populärt verktyg i förskolans verksamhet, och allt fler väljer att använda sig av kommunikationssättet. Studiens teoretiska ramverk består av Vygotskijs sociokulturella teori samt Harts syn på delaktighet. Studien grundar sig i semistrukturerade intervjuer utifrån metoden stimulated recall. Den grundar sig i ett försök närma sig barns perspektiv, i tolkningen av intervjusvaren. Resultatet visar att de flesta av barnens upplevelser kring TAKK, är att det är roligt. Fler än hälften av barnen tycker att tecken som alternativ och kompletterande kommunikation är svårt. Samtliga barn i studien påstår att TAKK endast förekommer i lärarledda situationer på förskolan. Det framkommer även att de flesta av barnen inte vet grunden till varför TAKK förekommer i verksamheten.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:lnu-69382
Date January 2017
CreatorsGustafsson, Karin, Limér, Jenny
PublisherLinnéuniversitetet, Institutionen för utbildningsvetenskap (UV), Linnéuniversitetet, Institutionen för utbildningsvetenskap (UV)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.002 seconds