Return to search

Återkoppling som ger bearbetning : En empirisk studie av lågstadielärares återkoppling på elevtexter / Feedback that provides processing. : An empirical study about primary school teachers’ feedback on students’ texts

Föreliggande studies syfte är att undersöka hur verksamma lärare på lågstadiet arbetar med återkoppling för att eleven ska få möjlighet att bearbeta texter. Den teoretiska ramen för studien är den sociokulturella teorin där stöttning (eng. scaffolding) i form av lärarens återkoppling är i fokus för att utveckla elevens textskapande. Metoderna som används i studien är intervjuer med lärare och analys av lärarkommentarer på elevtexter. Resultatet av textanalysen och intervjuerna visar att responsen från läraren utgår från de kunskapskrav som finns i svenska för årskurs 1–3 i läroplanen för grundskolan. Feedbacken till eleven är oftast muntlig, men de lärare som arbetar med digitala verktyg ger oftast skriftlig respons direkt i elevens dokument. Det framgick även att flertalet lärare gärna skulle vilja ge en-till-en-återkoppling oftare för att eleverna ska få en god respons som hjälper dem framåt i bearbetningen, men att tidsbrist och resurser är några hinder som finns för att lärare ska kunna använda det här arbetssättet.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:lnu-91389
Date January 2020
CreatorsRudin, Maja, Kunze, Sanna
PublisherLinnéuniversitetet, Institutionen för svenska språket (SV), Linnéuniversitetet, Institutionen för svenska språket (SV)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0018 seconds