Return to search

Var går gränsen? : En kvalitativ studie om kränkande behandling av barn i förskolans verksamhet. / Where do we draw the line? : A qualitative study on offensive treatment of children in preschool.

Syftet med studien var att undersöka förskollärares och förskolechefers uppfattningar av kränkande behandling i förskolan. Studien baseras på en kvalitativ metod med semistrukturerade intervjuer som datainsamlingsmetod. Sex förskollärare och två förskolechefer på fyra olika förskolor intervjuades. Datainsamlingen analyserades utifrån den relationella teorin samt begreppen barnperspektiv och barns perspektiv. Resultatet visar att kränkande behandling kan komma till uttryck på flera olika sätt. Att ironisera, prata över huvudet samt att nonchalera barn beskrivs som kränkande behandling. Det beskrivs även att det ibland kan vara svårt att veta var gränsen går. I resultatet beskrivs även vikten av ett gemensamt förhållningssätt samt att reflektera kollegialt. Resultatet visar även på svårigheten i att konfrontera kollegor i situationer där barn kan komma att utsättas för kränkande behandling. Resultatet visar även att förskollärare ibland omedvetet eller på grund av en pressad arbetsmiljö kan komma att kränka ett barn.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:mdh-44168
Date January 2019
CreatorsSjölander, Sofia, Elfström, Emelie
PublisherMälardalens högskola, Akademin för utbildning, kultur och kommunikation, Mälardalens högskola, Akademin för utbildning, kultur och kommunikation
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
RelationLÄRARUTBILDNINGEN,

Page generated in 0.0027 seconds