Return to search

Påverkan på livskvaliteten hos kvinnor med cervixcancer : En litteraturstudie / The impact on quality of life of women with cervical cancer : A literature study

Introduktion: Varje år drabbas 570 000 kvinnor av cervixcancer världen över, av dessa insjuknar 500 kvinnor i Sverige. Antalet sjukdomsdebuter har halverats sedan starten av screening av cellprovtagning. Den största riskfaktorn till cervixcancer är Humant Papillomvirus. Cervixcancer behandlas med kirurgi, strålbehandling och cytostatikabehandling. Inom vården är livskvalitet ett centralt begrepp och sjuksköterskans roll vid omvårdnad av patienter med cancer är att främja hälsa och livskvalitet.   Syfte: Syftet med litteraturstudien var att undersöka påverkan på livskvaliteten hos kvinnor med cervixcancer. Metod: Litteraturstudiens har utgått från Polit och Becks (2017) niostegmetod. Databaserna som användes var Cinahl och PubMed. Artiklarna som framkom granskades med hjälp av Polit och Becks granskningsmallar, därefter kvarstod elva artiklar som användes i litteraturstudiens resultat. Resultat: Det som visade sig ha störst påverkan på livskvaliteten var den sexuella funktionen. Kvinnorna kunde även uppleva fysiska och emotionella besvär. Det bristfälliga stödet av sjuksköterskorna visade sig kunna påverka livskvaliteten negativt och den sexuella funktionen var något som sällan togs upp. Slutsats: Slutsatsen som kunde dras efter litteraturstudiens resultat var att kvinnorna kunde uppleva en negativ påverkan på livskvaliteten på alla plan, fysiskt som psykiskt.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:kau-77814
Date January 2020
CreatorsNilsson, Josefin, Tångroth, Alicia
PublisherKarlstads universitet, Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap (from 2013), Karlstads universitet, Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap (from 2013)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0016 seconds