Return to search

’’Det är svårt att förstå varandra’’ : Förskollärares tankar och erfarenheter av barns kulturella bakgrunder, diskriminering och eventuella samband däremellan. / ‘’It’s difficult to understand each other’’ : Preschool teachers thoughts and experiences of children's cultural backgrounds, discrimination and possible correlation between them.

Studiens syfte är att belysa förskollärares tankar och erfarenheter kring barns kulturella bakgrunder, diskriminering och eventuella samband däremellan. Frågeställningarna som studien svarar på är hur förskollärare ser på kultur och barns kulturella bakgrunder, vilket samspel de upplever krävs i mötet med barn från olika kulturella bakgrunder och hur diskriminering av barn utifrån barnets kulturella bakgrund uppfattas. Vi har använt oss av en kvalitativ metod med semistrukturerade enskilda intervjuer. Urvalet av informanter är sex stycken förskollärare på fyra olika förskolor inom två skilda kommuner. Studiens resultat visar att förskollärarna har en antropologisk syn på kultur där de ser på kultur som något skilt och annorlunda från den svenska. Förskollärarna betonar kompetenser som utifrån Stiers (2009) teori kan förklaras med en interkulturell kompetens, vilket förskollärarna menar krävs i samspelet och mötet med barnen. Förskollärarna uppfattar att diskriminering ständigt sker i förskolan genom att barnen inte får samma möjlighet till förståelse i kommunikationen och på så vis exkluderas. Det framkom även att diskriminering kommer till uttryck i förskolan genom förskollärares val av hur kulturer synliggörs i verksamheten. Ett segregerat arbetssätt, där vissa kulturer och/eller delar av en kultur uppmärksammas, bidrar till att samspelet mellan kulturer osynliggörs. Diskrimineringsbegreppet var av förskollärarna svårdefinierat och syftade istället till en kränkande behandling.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:lnu-59875
Date January 2017
CreatorsRundberg, Jessica, Sjölund, Julia
PublisherLinnéuniversitetet, Institutionen för utbildningsvetenskap (UV), Linnéuniversitetet, Institutionen för utbildningsvetenskap (UV)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0016 seconds