Return to search

Samspelet mellan intensivvårdssjuksköterskan och närstående till patienter med intensivvårdsdelirium : En systematisk litteraturstudie

Introduktion: Intensivvårdsdelirium är vanligt förekommande och är förenligt med förlängd vårdtid och ökad mortalitet. Närstående kan förebygga förekomsten av intensivvårdsdelirium. Intensivvårdssjuksköterskan ansvarar för att involvera närstående i vården. Syfte: Att beskriva samspelet mellan intensivvårdssjuksköterskan och närstående till patienter med intensivvårdsdelirium. Metod: Systematisk litteraturstudie, sökningar gjorda i CINAHL, PubMed och PsycInfo. Resultat:  Resultatet baseras på nio artiklar och presenteras i tre kategorier som speglar samspelet mellan intensivvårdssjuksköterskan och närstående: kommunikation, involvering av närstående i omvårdnadsåtgärder samt kunskapsnivå. Konklusion: Ett gott samspel mellan intensivvårdssjuksköterskan och patienters närstående är gynnsamt för patienten och resulterar i en bättre vård. Faktorer som påverkar samspelet negativt är stress, rädsla och okunskap.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:kau-79989
Date January 2020
CreatorsWillborg, Filippa, Zetterberg, Camilla
PublisherKarlstads universitet, Institutionen för hälsovetenskaper (from 2013), Karlstads universitet, Institutionen för hälsovetenskaper (from 2013)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0032 seconds