Return to search

Patienters följsamhet till egenvårdsråd efter en hjärtinfarkt : En litteraturstudie / Patients' compliance with self-care advice post myocardial infarction : A literature review

Introduktion/Bakgrund: Efter en hjärtinfarkt drabbas en stor andel patienter av ytterligare någon form av hjärt-kärlsjukdom inom det första året. För att minska medföljande risker och kunna återgå till ett normalt liv är det av största vikt att följa de egenvårdsråd som ges. Sjuksköterskan ska utifrån detta finnas tillgänglig som stöd i patienters process att fatta beslut. Syfte: Syftet med denna litteraturstudie var att undersöka patienters följsamhet till egenvårdsråd efter en hjärtinfarkt. Metod: En litteraturstudie har genomförts med induktiv ansats. Polit och Beck’s (2017) nio steg har använts som utgångspunkt i processen av att skriva en litteraturstudie. 14 vetenskapliga artiklar framkom genom systematisk litteratursökning i databaserna Cinahl och PubMed och granskades utifrån “Guide to an Overall Critique of a Quantitative Research Report” och “Guide to an overall Critique of a Qualitative Research Report”. Resultat: Resultatet presenteras genom fyra olika teman; Betydelsen av vilja och motivation, Betydelsen av kunskap och information, Betydelsen av sjuksköterskeledd uppföljning samt Betydelsen av stöd från familj och anhöriga. Slutsats: Patienters följsamhet till egenvårdsråd efter en hjärtinfarkt påverkas av vilja och motivation, kunskap och information, sjuksköterskeledd uppföljning samt stöd från familj och anhöriga.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:kau-77701
Date January 2020
CreatorsKyrk, Emilia, Libäck, Olivia
PublisherKarlstads universitet, Institutionen för hälsovetenskaper (from 2013), Karlstads universitet, Institutionen för hälsovetenskaper (from 2013)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0024 seconds