Return to search

”90 miljoner stövlar i hallen– har vi verkligen koll på läget?” : En kvalitativ studie om betydelsefulla kompetenser för förskolans kvalitet enligt vårdnadshavare / “90 million boots in the hall - is the situation really under control?” : A qualitative study about significant competences for preschool quality according to guardians

Syftet med studien är att bidra med kunskap om vårdnadshavares uppfattningar om vilka kompetenser som är betydelsefulla i en förskola som, enligt dem, kännetecknas av god kvalitet. Syftet bildar två frågeställningar: vad är enligt vårdnadshavare betydelsefulla kompetenser hos förskolepersonal samt hur kompetensen kan bidra till att verksamheten håller god kvalitet. Metoden för studien är kvalitativa, semistrukturerade intervjuer med ett målstyrt val av tre vårdnadshavare utan pedagogisk utbildning.Det teoretiska ramverket utgår i huvudsak från ett socialkonstruktionistiskt perspektiv för att få en förståelse för hur vårdnadshavarna konstruerat sin definition av begreppen kvalitet och kompetens. Principiella former av kvalitet används för att se vad vårdnadshavarna skapar mening kring samt vilken definition av kvalitet de beskriver. Med en kompetensmodell urskiljs vilken form av kompetens som framträder i vårdnadshavarnas uppfattningar. Studiens resultat visar att vårdnadshavarna har liknande upplevelser av kompetensens betydelse för god kvalitet i förskolan. Organisatoriska förutsättningar samt personalens förhållningssätt talar samtliga vårdnadshavare om som betydande kvalitetsfaktorer. Vårdnadshavarna framhåller bemötandet och relationsskapandet som indikationer på god kvalitet samt lyfter social kompetens och en fallenhet för yrket som mest betydelsefulla kompetenser. Vårdnadshavarna beskriver hur personliga egenskaper och en fallenhet för yrket kan kompensera en utbildning, men även att utbildning är betydelsefull.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:lnu-69414
Date January 2017
CreatorsJohansson, Evelina, Bäck, Moa
PublisherLinnéuniversitetet, Institutionen för utbildningsvetenskap (UV), Linnéuniversitetet, Institutionen för utbildningsvetenskap (UV)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0349 seconds