Return to search

Patienters upplevelser efter en gastric bypass operation : En litteraturstudie / Patients’ experiences after a gastric bypass surgery : A literature study

Introduktion: Övervikt är ett stort stigande folkhälsoproblem och har tredubblats globalt sedan 1975. Med svår fetma uppnås sällan viktnedgångsmål utan viktreducerande kirurgi. Gastric bypass är den vanligaste kirurgimetoden och kräver stor livsstilsförändring med individuell ansträngning. Syfte: Var att belysa patienters upplevelser efter en gastric bypass operation. Metod: Litteraturstudien gjordes med utgångspunkt i Polit och Becks (2016) 9 steg. Databassökningen gjordes i CINAHL och PubMed och resulterade tillsammans med frisökning i 11 vetenskapliga artiklar efter kvalitetsgranskning enligt Polit och Becks (2016) granskningsmallar för kvalitativ samt kvantitativ metod. Nio kvalitativa och två kvantitativa artiklar valdes till resultatet. Artiklarna lästes enskilt och sedan tillsammans och gemensam diskussion fördes för att identifiera likheter och skillnader i fynden som utgick från litteraturstudiens syfte. Resultat: I resultatet framkom tre kategorier; den förändrade kroppen, att hantera en förändrad kosthållning och behov av stöd och uppföljning. Patienternas upplevelser var individuella men en gemensam upplevelse var att en stor livsstilsförändring krävdes för att upprätthålla både vikt och välmående efter operationen. Slutsats: Litteraturstudiens resultat betonade förekomsten av både fysisk, psykisk och psykosocial förändring efter en gastric bypass operation. Generellt förändrade operationen patienternas liv och gav patienterna möjlighet till en framtid.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:kau-70726
Date January 2018
CreatorsJohnson, Linda, Szasz, Johanna
PublisherKarlstads universitet, Institutionen för hälsovetenskaper (from 2013), Karlstads universitet, Institutionen för hälsovetenskaper (from 2013)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0555 seconds