Return to search

Möjligheter och hinder för dramapedagogik i fritidshemmet / Opportunites and obstacles with drama as a teaching method in aftershool programs.

Det utvecklingsinriktade arbetet syftar till att stärka en elevgrupp genom dramapedagogik. På fritidshemmet där utvecklingsarbetet utfördes går elever i förskoleklass upp till årskurs två. Målen med arbetet är att erbjuda en variation av dramaövningar med syfte att stärka gruppen, ge eleverna verktyg att hantera konflikter på ett konstruktivt sätt och att identifiera pedagogiska möjligheter och hinder med drama som verktyg. Med stöd av aktionsforskningsspiralen genomförs aktionen under tre veckor vid nio olika dramapass som dokumenterades genom processprotokoll och observationer. I utvecklingsarbetet används semistrukturerade intervjuer och samtal, både med lärare och elever, samt elevernas loggböcker till för- och efterarbetet. Aktionen visar att drama som verktyg kan erbjuda ett bättre gruppklimat som ett återkommande inslag i verksamheten. Identifierbara hinder är avsaknad av anpassad lokal för dramaövningar, tid för planering samt vilja. Det måste finnas ett genuint intresse och kunskap hos lärarna för att använda drama som verktyg i en fritidshemsverksamhet.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:lnu-76697
Date January 2018
CreatorsAndersson, Elin, Persson, Frida
PublisherLinnéuniversitetet, Institutionen för didaktik och lärares praktik (DLP), Linnéuniversitetet, Institutionen för didaktik och lärares praktik (DLP)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0063 seconds