Return to search

Tal i bråkform – olika årskursers kunskapsnorm : En studie om mellanstadieelevers olika kunskaper inom bråkräkning / Fractions – different knowledge standards in different classes : A study about different levels of knowledge for elementary school pupils

Studiens syfte är att genom ett frågeformulär undersöka elevers kunskaper inom det matematiska området tal i bråkform. Vidare ämnar studien undersöka vad som särskiljer elevers kunskaper i årskurs 4, 5 och 6. Frågeformuläret är konstruerat utefter Blooms reviderade taxonomi och utförs i en årskurs 4, 5 och 6. Datan redovisas, analyseras och diskuteras utefter Blooms reviderade taxonomi för att besvara frågeställningen. I resultatet framkom det att elever i årskurs 4 visar större svårigheter gentemot årskurs 5 och 6 vid användning av procedurkunskaper för beräkning av bråktal samt för att beräkna antal med hjälp av bråk. Det framkom även att elever i årskurs 4 är förtrogna med att använda bilder som representationsformer medan elever i årskurs 6 är förtrogna med båda bilder och symboler som representationsformer. Elever i årskurs 5 verkar däremot befinna sig i någon slags övergångsfas då de vill använda symboler som representation men gör så med blandad framgång.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:lnu-85414
Date January 2019
CreatorsBerglund, Adam, Karlsson, Oscar, Rickardsson, Lucas
PublisherLinnéuniversitetet, Institutionen för matematik (MA), Linnéuniversitetet, Institutionen för matematik (MA), Linnéuniversitetet, Institutionen för matematik (MA)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0013 seconds