Return to search

ATT LEVA MED MULTIPEL SKLEROS : En kvalitativ litteraturstudie / TO LIVE WITH MULTIPLE SCLEROSIS : A qualiatitve literature review

Bakgrund: Multipel skleros är en neurologisk sjukdom som drabbar det centrala nervsystemet. Sjukdomen har störst prevalens i västerländsk kultur men etiologin är ännu inte klarlagd. Symtomen är individuella med funktionsnedsättningar i den fysiska likväl som den kognitiva förmågan. Syfte: Syftet var att beskriva vuxnas upplevelse av att leva med multipel skleros. Metod: En kvalitativ litteraturstudie med induktiv ansats genomfördes och analyserades enligt Granheim och Lundmans (2004) modell. Resultat: Analysen resulterade i fyra huvudkategorier som beskriver upplevelsen av att leva med multipel skleros: en förändrad kropp, farhåga för sjukdomens exponering och utveckling, behov av stöd och viljan att leva. Resultatet påvisade att de MS-drabbade personerna upplevde både fysiska och kognitiva begränsningar och anpassade därför livet efter sjukdomen för att hantera sitt tillstånd. Slutsats: Multipel skleros varierar i symtombild och förändrar hur kroppen upplevs. Begränsningarna som MS medförde innebar anpassningar i arbete, vardag och fritid. Det framkom också att MS-drabbade personer upplevde rädsla att tillståndet missuppfattas och en oro inför framtiden. De MS-drabbade strävade efter att uppnå hälsa trots sjukdom genom att omprioritera mål i livet och visa hänsyn till kroppens begränsningar. Resultatet kan bidra till vara stöd för hälso- och sjukvårdspersonal att få en insikt i MS-drabbade personers upplevelser, för att på så vis förbättra omvårdnaden för dessa.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:lnu-91316
Date January 2020
CreatorsÅhlander Elvér, Mimmi, Östlund, Jon
PublisherLinnéuniversitetet, Institutionen för hälso- och vårdvetenskap (HV), Linnéuniversitetet, Institutionen för hälso- och vårdvetenskap (HV)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0021 seconds