Return to search

"Dom där barnen" : En kvalitativ studie av nyanlända elevers mottagande på fritidshem / "Those children" : A qualitative study of newly arrived children ́s intergration at the leisure time – center.

Syftet med studien är att skapa kunskap om hur fritidslärare arbetar vid mottagande av nyanlända elever. Frågeställningarna är följande: Hur beskriver fritidslärare att de organiserar mottagandet av nyanlända elever? Vilka kvaliteter anser fritidslärare är centrala vid bemötandet av nyanlända elever? Hur arbetar fritidshemmen för att främja nyanlända elevers lärande och sociala samspel? Teoretisk utgångspunkt för studien är det sociokulturella perspektivet på språk och kommunikation, lärande och socialt samspel. Studien har som utgångspunkt en kvalitativ metod i form av fokusgruppssamtal samt semistrukturerade intervjuer. Studiens resultat visar att fritidslärarna saknar en tydlig struktur vid mottagandet av nyanlända elever. Modersmålslärare/tränare har stor roll för elevernas språkutveckling och underlättar det dagliga arbetet i fritidshemmet. En av svårigheterna som framkom i resultatet var kommunikationen mellan lärare och elev, elev och elev, men med hjälp av redskap kan de hitta vägar för att underlätta kommunikationen.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:hj-40583
Date January 2018
CreatorsOlsson, Mikaela, Shamon, Martina
PublisherHögskolan för lärande och kommunikation, Högskolan i Jönköping, Fritidshemspedagogisk forskning, Högskolan för lärande och kommunikation, Högskolan i Jönköping, Fritidshemspedagogisk forskning
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0018 seconds