Return to search

Kurčiųjų socialinės integracijos ypatumai / Peculiarities of Social Integration of the Deaf / Gluchonemije

Kurtumas, dėl kurio kenčia tūkstančiai Lietuvos žmonių yra ne tik asmeninė ar šeimos problema. Tai opi ir skubiai spręstina socialinė problema. Net dėl nelabai pažeistos klausos atsiranda savotiškas barjeras tarp negirdinčiojo asmens ir visuomenės, jam sunkiau įgyti žinių ir profesiją, ribota jo dvasinė ir visuomeninė veikla. Tai paskatino mane rašyti darbą tema: „Kurčiųjų socialinės integracijos ypatumai“. Darbo uždaviniai: išanalizuoti teisinius dokumentus, reglamentuojančius sutrikusios klausos asmenų socialinę integraciją ir ugdymą; aptarti kurčiųjų integracijos į darbo rinką ypatumus; atskleisti kurčiųjų integracijos į šeimą ir visuomeninį gyvenimą bruožus; aptarti kurčiųjų akademinius pasiekimus. Šio darbo tikslas yra – išanalizuoti kurčiųjų socialinės integracijos ypatumus į visuomeninį ir bendruomeninį gyvenimą. Siekiant šio tikslo buvo atliktas tyrimas, kurio metu buvo apklausta 100 klausos negalią turinčių respondentų (70 kurčiųjų ir 30 neprigirdinčiųjų). Respondentais buvo pasirinkti 18-40m. klausos negalią turintys žmonės. Tyrimo metu buvo patvirtinta prieš tyrimą iškelta hipotezė, jog kurtiesiems yra sudėtinga integruotis į visuomeninį ir bendruomeninį gyvenimą. Dėl su klausa susijusios negalios jiems sunku bendrauti, susirasti darbą, dalyvauti visuomeniniame ir kultūriniame gyvenime. / Deafness because of thousands of Lithuanian people suffer is not only a personal or
family problem. It is a sore problem which should be urgently settled. Even due to slightly impaired hearing a peculiar barrier appears between a deaf person and the society, it is more difficult for him to acquire knowledge and profession, in addition, his mental and social activity is limited. The aforesaid statements encouraged me to write a project under the title “Peculiarities of Social Integration of the Deaf”.
The tasks of the project: to analyze documents regulating social integration and education of the persons with impaired hearing; to discuss the peculiarities of integration of the deaf into the labour exchange; to reveal the features of integration of the deaf into the family or social life; to review academic achievements of the deaf.
The aim of project is to analyze the peculiarities of social integration of the deaf into social and community life. For achievement of the aim the research in whish 100 respondents with impaired hearing (70 deaf and 30 hearing-impaired) took part was carried out. The persons at the age from 18 to 40 with impaired hearing were selected as respondents.
The statement that the deaf have difficulties in integration into social and community life put forward as a hypothesis was proved in the course of the research. Due to disability related to hearing it is difficult for them to communicate, to find a job and take part in social and cultural life.





... [to full text] / Kurtumas, dėl kurio kenčia tūkstančiai Lietuvos žmonių yra ne tik asmeninė ar šeimos problema. Tai opi ir skubiai spręstina socialinė problema. Net dėl nelabai pažeistos klausos atsiranda savotiškas barjeras tarp negirdinčiojo asmens ir visuomenės, jam sunkiau įgyti žinių ir profesiją, ribota jo dvasinė ir visuomeninė veikla. Tai paskatino mane rašyti darbą tema: „Kurčiųjų socialinės integracijos ypatumai“. Darbo uždaviniai: išanalizuoti teisinius dokumentus, reglamentuojančius sutrikusios klausos asmenų socialinę integraciją ir ugdymą; aptarti kurčiųjų integracijos į darbo rinką ypatumus; atskleisti kurčiųjų integracijos į šeimą ir visuomeninį gyvenimą bruožus; aptarti kurčiųjų akademinius pasiekimus. Šio darbo tikslas yra – išanalizuoti kurčiųjų socialinės integracijos ypatumus į visuomeninį ir bendruomeninį gyvenimą. Siekiant šio tikslo buvo atliktas tyrimas, kurio metu buvo apklausta 100 klausos negalią turinčių respondentų (70 kurčiųjų ir 30 neprigirdinčiųjų). Respondentais buvo pasirinkti 18-40m. klausos negalią turintys žmonės. Tyrimo metu buvo patvirtinta prieš tyrimą iškelta hipotezė, jog kurtiesiems yra sudėtinga integruotis į visuomeninį ir bendruomeninį gyvenimą. Dėl su klausa susijusios negalios jiems sunku bendrauti, susirasti darbą, dalyvauti visuomeniniame ir kultūriniame gyvenime.

Identiferoai:union.ndltd.org:LABT_ETD/oai:elaba.lt:LT-eLABa-0001:E.02~2007~D_20070816_172058-25013
Date16 August 2007
CreatorsKaračionkienė, Sandra
ContributorsGiedraitienė, Elvyra, Karlonaitė, Dovilė, Žvirblytė, Jolita, Kvieskienė, Giedrė, Vaicekauskienė, Violeta, Zaleskienė, Irena, Targamadzė, Vilija, giedrienė, regina, vaicekauskienė, violeta, bieliauskienė, rita, arlauskienė, vilimantė, Vilnius Pedagogical University
PublisherLithuanian Academic Libraries Network (LABT), Vilnius Pedagogical University
Source SetsLithuanian ETD submission system
LanguageLithuanian
Detected LanguageUnknown
TypeMaster thesis
Formatapplication/pdf
Sourcehttp://vddb.library.lt/obj/LT-eLABa-0001:E.02~2007~D_20070816_172058-25013
RightsUnrestricted

Page generated in 0.0022 seconds