Return to search

Patienters upplevelser av sekundärprevention efter en hjärtinfarkt : En litteraturstudie / Patients’ experiences of secondary prevention after a myocardial infarction. : A literature review

Bakgrund: Dödligheten till följd av hjärtinfarkt minskar i Sverige ändå är det fortsatt en av de främsta dödsorsakerna, och så även i övriga världen. Det finns ett antal viktiga påverkbara riskfaktorer för hjärtinfarkt så som rökning, hypertoni och diabetes. Tidigare genomgången hjärtinfarkt utgör också en stor risk för ett återinsjuknande och vikten av sekundärprevention är vedertagen. Sekundärprevention efter en hjärtinfarkt innebär delvis medicinering men också att reducera riskfaktorer med hjälp av livsstilsförändringar. Syfte: Syftet med litteraturstudien var att sammanställa litteratur kring patienters upplevelser av sekundärprevention efter en hjärtinfarkt. Metod: Uppsatsen utfördes som en litteraturstudie med kvalitativ ansats där urvalet gjordes utifrån strukturerade sökningar i databaserna CINAHL och PubMed. Urvalsprocessen bestod av relevansgranskning samt kvalitetsgranskning utifrån SBU:s kvalitetsgranskningsmall. Tretton studier analyserades med hjälp av innehållsanalys och låg till grund för studiens resultat. Resultat: Resultatet bestod av två kategorier, Att vilja förändra och Stöd med vardera tre subkategorier. Konklusion: Många patienter upplevde inledningsvis ett uppvaknande och en stark motivation att göra livsstilsförändringar, men många upplevde dock svårigheter att bibehålla dessa. Personcentrerad vård och stöd till patienter efter en hjärtinfarkt är viktiga faktorer för att patienten ska lyckas med livsstilsförändringar vilket sjuksköterskan bör tillämpa i mötet med patienten. Även anhöriga bör ges större möjlighet att inkluderas i vården.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:mau-39625
Date January 2021
CreatorsPira, Maia, Rantonen-Lundahl, Lina
PublisherMalmö universitet, Malmö högskola, Institutionen för vårdvetenskap (VV), Malmö universitet, Malmö högskola, Institutionen för vårdvetenskap (VV)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.002 seconds