Return to search

Sjuksköterskors attityder till patienter med övervikt och obesitas : En litteraturstudie / Nurses´ attitudes towards overweight and obese patients : A literature study

Bakgrund: Övervikt och obesitas har ökat kraftigt i västvärlden de senaste decennierna och beskrivs som en epidemi. Obesa människor diskrimineras i samhället och upplever stigmatisering. Syftet med denna litteraturstudie var att beskriva sjuksköterskors attityder till patienter med övervikt och obesitas. Metoden som användes var en litteraturstudie baserad på Polit & Becks (2017) nio steg. Sökningar efter artiklar gjordes i databaserna CINAHL och PubMed. Polit & Becks (2017) granskningsmallar användes för kvalitetsgranskning av artiklar, för att säkerställa en god vetenskaplig kvalitet, vilket resulterade i 12 artiklar som inkluderades i resultatet. Databearbetning: Artiklarnas resultat bearbetades och attityder sammanställdes till tre teman relaterade till attitydernas uppbyggnad i kognitiva, affektiva och handlingsinriktade attityder. Resultatet visade att sjuksköterskor bär på negativa attityder till överviktiga och obesa patienter, men också att sjuksköterskor i varierande grad förhåller sig neutrala. Slutsats: Fördomar mot obesa människor är spridd i samhället och sjuksköterskor delar attityder och fördomar med övriga i samhället. Många sjuksköterskor eftersträvar opartiskhet och en professionell attityd oavsett patientens egenskaper och storlek. Anser sjuksköterskorna att orsaken till obesitas ligger under den personliga kontrollen var deras negativa attityder mot de obesa patienterna mer uttalade.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:kau-77651
Date January 2020
CreatorsThorén, Therese, Thörn, Pia
PublisherKarlstads universitet, Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap (from 2013), Karlstads universitet, Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap (from 2013)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0016 seconds