Return to search

Så framställs muslimer på Twitter efter ett terrorattentat : En kvantitativ innehållsanalys om gestaltningen av muslimer på Twitter efter terrorattentatet mot Charlie Hebdo

Syftet med denna studie är delvis att bidra till den rådande forskningsluckan beträffande hur muslimer framställs och representeras, efter ett terrorattentat, av svenskspråkiga användare på Twitter. Studien avser också att konkretisera rollen som användarna besitter på Twitter som gatekeepers och studera mönstren i det genererade innehållet som skapas inom användarens personal public. Detta utgör en grund för att visa hur användare befäster en stigmatiserad bild av muslimer, men också visar solidaritet.  Studien har med utgångspunkt i en kvantitativ innehållsanalys undersökt hur muslimer framställs av svenska twitteranvändare under veckan som följer efter attentatet mot Charlie Hebdo, samt en månad innan attentatet för att se eventuella skillnader i framställningen. Totalt har 588 analysenheter i form av tweets inkluderats i studien, varav 60 stycken under nedslagsveckan en månad innan attentatet och 528 stycken under veckan som följde attentatet. Analysen utgår ifrån teorierna Audience Gatekeeping, Stigmatisering, Personal Publics samt begreppen Solidaritet och ”Den Andre”. Resultatet visade att muslimer i regel framställs som en grupp och sällan skildras som individer. 43 procent av användarna framställde muslimer på ett stigmatiserande sätt men 35 procent uttryckte också solidaritet efter terrorattentatet. Den svenska twitteranvändaren i studien är oftast en privatperson med omkring 500 följare som får begränsat med uppmärksamhet gentemot dem få elitaktörerna på Twitter, så som journalister. Tweetsens innehåll bestod till en tredjedel av länkar, företrädesvis nyhetsmedier, vilket teoretiskt gör en lika stor del av användarna till gatekeepers.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:lnu-56747
Date January 2016
CreatorsBoström, Sara, Liljestrand, Anna
PublisherLinnéuniversitetet, Institutionen för medier och journalistik (MJ), Linnéuniversitetet, Institutionen för medier och journalistik (MJ)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0022 seconds