Return to search

En förskola för alla? : Specialpedagogik-ett arbetssätt för att skapa en inkluderande förskola / A preschool for everyone?

Syftet med denna studie är att bidra med kunskap om vad förskollärare anser vara viktigt i arbetet med barn i behov av särskilt stöd gällande deras egna förhållningssätt och planeringen av en inkluderande verksamhet. Vi har valt att utgå ifrån ett sociokulturellt perspektiv som fokuserar på lärande i samspel, kommunikation och att barnen är kompetenta individer. Kvalitativa intervjuer med två förskollärare genomfördes och bearbetades i tre steg: sortering, reducering och argumentation. Resultatet blev att förhållningssätt, samverkan, organisation, metoder och reflektion är viktiga aspekter gällande inkluderingen av barn i behov av särskilt stöd i förskolan. Diskussioner gällande vad begreppen inkludering och delaktighet innebär, har förts mellan oss studenter och även med förskollärarna i intervjuerna. De slutsatser som vi kunnat dra är att det specialpedagogiska arbetet är en viktig del av förskolans verksamhet och ska anpassas efter de individer som är i behov av detta arbetssätt. Samtidigt måste förskollärare ha i åtanke att specialpedagogik är ett arbetssätt som gynnar alla barn som vistas i förskolan. Med denna studie hoppas vi kunna belysa hur viktig specialpedagogiken är för en inkluderande förskola.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:ltu-75921
Date January 2019
CreatorsOlofsson, Emelie, Hedman, Linda
PublisherLuleå tekniska universitet, Institutionen för konst, kommunikation och lärande, Luleå tekniska universitet, Institutionen för konst, kommunikation och lärande
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0023 seconds