Return to search

Samlingen i förskolan tradition eller lärande i fokus : vad säger förskollärarna? / Circle time in preschool tradition or teaching in focus : what do preschool teachers say?

BAKGRUND: Samlingen på förskolan har funnits med sedan lång tid tillbaka. Det är en aktivitetsom verkar ha en självklar plats bland förskolans rutiner. Vi är intresserade av hur förskollärarnamenar att samlingen bidrar till barns lärande. I bakgrunden tar vi upp forskning som beskriversamlingen, med dess form, innehåll och syfte. Bakgrunden innehåller också en tolkning av detsociokulturella perspektivet, som vi använder i vår tolkning av resultatet.SYFTE: Att undersöka hur förskollärarna resonerar om syftet med den planerade samlingen irelation till form och innehåll, gruppens betydelse, barns lärande, barns inflytande och delaktighet ochläroplanens betydelse.METOD: Vi har i denna undersökning använt oss av en kvalitativ metod, som redskap använde viintervju och vi startade med en öppen fråga. Sex förskollärare från fem olika förskolor deltog, de flestahar lång erfarenhet av yrket.RESULTAT: I intervjuerna beskriver förskollärarna att ramen för samlingen ser för det mesta likadan ut varje dag, medan innehållet varierar. De menar att samlingen är viktig för gruppgemenskapenoch för barns lärande. De flesta förskollärarna menar att läroplanen tar upp sådant som de alltid hargjort i samlingen, men de har inte läroplanen som utgångspunkt i sin planering av samlingen. Någramenar dock att det krävs att de reflekterar över samlingens form och innehåll och ställer sig frågan:För vem har vi samling?

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:hb-19303
Date January 2009
CreatorsAndersson, Marianne, Olausson, Birgitta
PublisherHögskolan i Borås, Institutionen för Pedagogik, Högskolan i Borås, Institutionen för Pedagogik, University of Borås/School of Education and Behavioural Sciences
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
RelationKandidatuppsats, ; 2008

Page generated in 0.0018 seconds