Return to search

Ledarskap för lärande : Hur kan ledarens direkta interaktion med medarbetare främja arbetsplatslärande? / Leadership for learning : How can the leader's direct interaction with coworkers facilitate workplace learning?

Bakgrund och syfte - Att ledare främjar lärande är viktigt för att organisationer ska utvecklas och vara konkurrenskraftiga i en föränderlig omvärld. Syftet med undersökningen är att bidra med kunskap om vilka direkta ledarskapsbeteenden och aktiviteter som främjar arbetsplatslärande.  Metod - Studien är av tvärsnittsdesign och har genomförts med en enkät som bygger på en genomgång av tidigare forskning. Genomförda analyser är: Spearmans rangkorrelation, Pearsons produktmomentkorrelation och multivariat linjär regressionsanalys med “Enter”- metod. Resultat - Resultaten stödjer att supportern och utbildaren främjar lärande. Kravställaren verkar tvärtom hämma det. Spontana aktiviteter främjar lärande samtidigt som planerade samt delvis planerade aktiviteter visar samband till lärande men kan inte användas för att förklara lärandet. Slutsatser - Olika beteenden och aktiviteter främjar olika sorters lärande, ledare kan därför arbeta dynamiskt för att möta olika medarbetares behov i olika situationer.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:liu-166335
Date January 2020
CreatorsBöhlin, Martin, Wagrelius, August
PublisherLinköpings universitet, Institutionen för beteendevetenskap och lärande, Linköpings universitet, Institutionen för beteendevetenskap och lärande
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0127 seconds