Return to search

Strategier för ett kvalitativt och produktivt vägledningssamtal : En kvalitativ intervjustudie om vilka strategier vägledarna på grundskolorna anser är centrala för att förbereda eleverna inför det individuella vägledningssamtalet.

Syftet med denna studie är att öka förståelsen för vilka strategier vägledarna på grundskolorna anser är centrala för att förbereda eleverna inför det individuella vägledningssamtalet samt belysa hur vägledarna uttrycker betydelsen av dessa förberedelser. En kvalitativ intervjustudie används som metod för att besvara studiens syfte samt forskningsfrågor och studien är baserad på intervjuer med åtta yrkesverksamma vägledare på grundskolor. Tidigare relevant forskning i kombination med valda teoretiska ramverk, karriärteorin Cognitive Information Process (CIP) samt Goffmans Inramningsteori, används som analysverktyg, vilka står i enlighet med studiens syfte och forskningsfrågor. Sammanfattningsvis indikerar resultatanalysen att de förberedelsestrategier som vägledarna anser är centrala för att förbereda eleverna inför det individuella vägledningssamtalet kan delas upp i åtta kategorier, vilka fördelas under tre teman; Strategier för att öka elevernas kunskap om alternativen, Strategier för att öka elevernas självkännedom samt Strategier för ett djupare vägledningssamtal. Betydelsen av att i vägledningens praktik kombinera samtliga förberedelsestrategier för att förbereda eleverna inför det individuella vägledningssamtalet är att den individuella samtalstiden i vägledningssamtalet ges goda förutsättningar för att bli av en mer kvalitativ och produktiv karaktär.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:su-182743
Date January 2020
CreatorsAndersson, Malin, Rattfelt, Lena
PublisherStockholms universitet, Institutionen för pedagogik och didaktik, Stockholms universitet, Institutionen för pedagogik och didaktik
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0015 seconds