Return to search

Film och fritidshemmet – fiende eller frände? : En kvalitativ studie om filmens plats i fritidshemmet / Film and school age educare – friend or foe?

I detta arbete undersöks filmens plats i fritidshemsverksamheten, vad som visas i verksamheten och hur det motiveras. Utifrån detta har vi utfört 11 kvalitativa intervjuer med pedagoger verksamma inom fritidshemmet. Vi har i vår datainsamling kunnat urskilja resultat som pekar på hur pedagogerna använder film och deras syn på film i verksamheten. Vad vi kan se är att filmens främsta användningsområde är att underhålla barngruppen och ge utrymme för rekreation. Alla informanter upplever svårigheter i samband med filmvisning. Svårigheterna grundar sig i yttre faktorer som föräldrar och ledning samt en oro för att filmerna i sig innehåller problematik. Alla informanterna har en vilja att skydda barnen från att utsättas för olämpliga filmer, vad som är olämpligt är dock till viss del subjektivt. Vissa av pedagogerna ser film som en källa till pedagogiska diskussioner samt en given del i temaarbeten, detta kan vi även se stöd för i forskningen.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:su-154345
Date January 2017
CreatorsWendel, Anna, Tholinder, Cajsa Stina
PublisherStockholms universitet, Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen, Stockholms universitet, Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0152 seconds