Return to search

”Slopande av byråjävsregler för små och medelstora bolag : Ur ett revisorsperspektiv” / ”Relaxation in regulation regarding firms’ self audit : From the auditors perspective ”

I dag genomförs många förenklingar på revisions och redovisningsområdet för små ochmedelstora bolag. En förenkling är uppluckringen av gällande byråjävsregler iaktiebolagslagen som föreslås i regeringens slutbetänkande Revisorns skadeståndsansvarSOU 2008:79. Den innebär att små och medelstora bolag kommer att kunna anlita sammarevisionsbyrå för hjälp med grundbokföring som den byrå det anlitar för revision, så kalladekombiuppdrag. Detta är i dagsläget förbjudet enligt jävsreglerna i aktiebolagslagen. Iframtiden ska jävsreglerna helt ersättas med analysmodellen i revisorslagen då revisorer skabedöma sin opartiskhet och självständighet (SOU 2008:79). Detta väcker frågor kring hur välrevisorns oberoende kommer kunna säkras även i framtiden. Vårt syfte är därför att meddenna undersökning utreda hur de nya byråjävsreglerna kommer att påverka revisorersoberoende. Den teori vi samlat in som utgör vår teoretiska referensram utgörs av påverkadelagar och regler och begrepp som berör vårt problemområde. Uppsatsen har en abduktivutgångspunkt och är sammanställd med en kvalitativ metod genom semistruktureradeintervjuer med tre respondenter som reviderar små och medelstora bolag. Med stöd av vårteoretiska referensram och den empiri vi analyserat har vi kommet fram till våra slutsatser.Vår studie har visat på en positiv inställning bland revisorer till det nya förslaget. Vidare harvi kunnat dra slutsatsen att revisorers oberoende kommer delvis att påverkas negativt avuppluckringen av byråjävsreglerna. Samtidigt som de kommer ha en positiv effekt hos dereviderade bolagen och för revisorerna tack vare effektivisering i revisorernas arbete.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:hb-19407
Date January 2009
CreatorsOkumu, Monica, Hübinette, Philip
PublisherHögskolan i Borås, Institutionen Handels- och IT-högskolan, Högskolan i Borås, Institutionen Handels- och IT-högskolan, University of Borås/School of Business and Informatics
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
RelationKandidatuppsats, ; 2009KF18

Page generated in 0.1381 seconds