Return to search

Hälsa, något som bedöms? : En kvalitativ studie om gymnasielärares syn på undervisning och bedömning av hälsa i ämnet idrott och hälsa

En problematik som kommit upp till ytan under observerade lektioner samt tidigare studier i skolämnet idrott och hälsa är att området hälsa sällan undervisas eller bedöms i. Denna studie ämnade att undersöka hur idrottslärare ser på sin undervisning i och bedömning av innehållet hälsa. Studien ämnade även att undersöka hur undervisningsinnehållet och bedömningen förhåller sig till varandra, och att ta reda på hur lärare reflekterar över implementering av hälsa i idrott och hälsa. Studiens resultat baserades på sju intervjuer av gymnasielärare i södra Sverige. Studiens analys och teoretiska ramverk grundades från läroplansteori med fokus på Lindes arenor och Lundgrens ramfaktorer.  Resultatet i denna studie visar att lärarna kan redogöra för vilket innehåll med koppling till hälsa i idrottsundervisningen som de anser vara av vikt att ha med. Resultatet visar att förhållandet mellan undervisningens innehåll och bedömningen av hälsa är svår att synliggöra med en tydlig koppling till kunskapskraven i ämnet. Detta påverkas bland annat av lärarnas olika tolkningar av kursplanen för ämnet genom transformeringsarenan. Konsekvenser som detta kan leda till att hälsoaspekten blir svår att bedöma.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:lnu-70494
Date January 2018
CreatorsAndersson, Amanda, Elmendahl, Josefine
PublisherLinnéuniversitetet, Institutionen för idrottsvetenskap (ID), Linnéuniversitetet, Institutionen för idrottsvetenskap (ID)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0016 seconds