Return to search

”Ska man implementera någonting då behöver man liksom ge tid” : En kvalitativ studie om förskollärares uppfattningar om innehållet i förskolans nya läroplan och implementeringsprocessen i praktiken. / "If you are going to implement something then you need to give it time" : A qualitative study on pre-school teachers' perceptions about the content of the preschools new curriculum and the implementation process in practice.

Studiens syfte var att synliggöra hur förskollärare uppfattar att den nya läroplanen implementeras i förskolans verksamhet samt hur förskolläraren uppfattar att arbetet förändrats. Vi valde att använda oss av en kvalitativ forskningsansats med semistrukturerade intervjuer. Urvalet bestod av åtta yrkesverksamma förskollärare. Analysen av materialet har utförts steg för steg genom färgkodning och kategorisering. Studiens teoretiska grund bygger på läroplan- och ramfaktorteorin. Resultatet visar att förskollärare uppfattar arbetet med implementeringen av förskolans läroplan på skilda sätt då både organisationen kring och omfattningen i implementeringen skiljer. Slutsatsen är att respondenterna uppfattar implementeringsprocessen som påbörjad men ännu inte gett den kompetenshöjning som de förväntat sig inom de områden som lagts till eller förtydligats i den nya läroplanen.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:mdh-47515
Date January 2020
CreatorsThunblad, Josefin, Nordlander, Therése
PublisherMälardalens högskola, Akademin för utbildning, kultur och kommunikation, Mälardalens högskola, Akademin för utbildning, kultur och kommunikation
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
RelationLÄRARUTBILDNINGEN,

Page generated in 0.0018 seconds