Return to search

Katter på Instagram - Kändisskap i djurformat : En multimodal analys av djurs förmänskligande på sociala medier. / Cats of Instagram- Celebrity in animal format : A multimodal analysis of the humanization of animals on social media.

Gillar du katter lika mycket som vi gör? I denna studie har vi genom bilder och captions(bildtext) studerat hur en del katter porträtteras på Instagram och på vilka sätt. Detta har gjortutifrån teorier som bland annat identitetsbegreppet. Syftet med denna studie är att undersökahur katter porträtteras och förmänskligas på Instagram och därmed inhämta ny kunskap inomområdet djursociologi. Vi har undersökt 10 olika kattkonton som är olika stora och från dessakonton har vi skapat en bildsamling med 80 bilder från Instagram med tillhörande captions.Metoden vi har använt är en kvalitativ visuell metod av bilder och text, samt multimodal analys.Detta för att denna analysform tillåtit oss att bryta ner bilder och texter till mer analyserbarakomponenter. Vi har stöttat oss på teorier av bland andra Trost och Levin, Irvine, Sanders,Haraway och Carter & Charles. Vad gäller analysen såg vi många olika sätt på vilka katterförmänskligas och får en identitet. Detta kunde ske bland annat genom symbolik, agens,emotioner, klädsel och rekvisita samt i vissa fall på de sätt som bilderna är tagna på. Vi kundeäven se olika former av mänskliga handlingar och poser som katterna gör på bilderna, att degör något särskilt mänskligt. Vår slutsats är att katter i samhället idag har förmänskligats, fåtten status som personer och anses ha en egen identitet.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:kau-81585
Date January 2020
CreatorsPigaleva, Anastacia, Sandberg, Sally
PublisherKarlstads universitet, Institutionen för sociala och psykologiska studier (from 2013), Karlstads universitet, Institutionen för sociala och psykologiska studier (from 2013)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0027 seconds