Return to search

Webs de xarxes socials i intercanvi de coneixement. Anàlisi de l'adopció i l'ús dels membres de les comunitats virtuals professionals del turisme

Aquesta tesi pretén aprofundir en la recerca i l'estudi de l'impacte i el funcionament dels nous recursos tecnològics en la societat xarxa. Concretament, la recerca du a terme una anàlisi de les webs de xarxes socials com a entorns per a la generació i l'intercanvi de coneixement des d'una perspectiva transversal: des de l'àmbit de les ciències socials, i també des del de la ciència cognitiva. L'objectiu és identificar, caracteritzar i explicar els determinants dels usos i de les pràctiques socials per a l'intercanvi de coneixement dins de les xarxes socials en línia.
Així, es proposa un model per comprovar la influència dels factors especials que s'han trobat com a crítics per a l'acceptació i l'ús de les webs de xarxes socials per a l'intercanvi de coneixements, partint de les diferents teories d'adopció tecnològica existents. Els factors clau del model es basen en la percepció que tenen els usuaris de la seva autonomia, de l'obertura dels webs de xarxes socials, de la diversitat dels membres de les xarxes i de la seva interactivitat. Hem fet una comprovació del model amb l'estudi de cas de les comunitats virtuals de professionals i hem utilitzat l'anàlisi SEM (Models d’Equacions Estructurals).
A partir de les dades obtingudes en una recerca empírica realitzada entre els membres que participen en comunitats virtuals de professionals de turisme hostatjades en les principals webs de xarxes socials, hem comprovat la bondat del model d'anàlisi que havíem proposat i hem contrastat les hipòtesis de la recerca. A més s'ha obtingut informació que ens ha ajudat a entendre l'ús que fan el usuaris de les webs de xarxes socials per a la generació i intercanvi de coneixement en entorns professionals, així com la valoració que fan de les webs de xarxes socials com a sistemes per generar i intercanviar coneixement de manera col•laborativa. / Esta tesis pretende profundizar en la investigación y el estudio del impacto y el funcionamiento de los nuevos recursos tecnológicos en la sociedad red. Concretamente, la investigación lleva a cabo un análisis de las webs de redes sociales como entornos para la generación y el intercambio de conocimiento desde una perspectiva transversal: desde el ámbito de las ciencias sociales, y también desde el de la ciencia cognitiva. El objetivo es identificar, caracterizar y explicar los determinantes de los usos y de las prácticas sociales para el intercambio de conocimiento dentro de las redes sociales en línea.

Así, se propone un modelo para comprobar la influencia de los factores especiales que se han considerado críticos para la aceptación y el uso de las webs de redes sociales para el intercambio de conocimientos, partiendo de las diferentes teorías de adopción tecnológica existentes. Los factores clave del modelo se basan en la percepción que tienen los usuarios de su autonomía, de la apertura de los webs de redes sociales, de la diversidad de los miembros de las redes y de su interactividad. Hemos hecho una comprobación del modelo con el estudio de caso de las comunidades virtuales de profesionales y hemos utilizado el análisis SEM (Modelos de Ecuaciones Estructurales).

A partir de los datos obtenidos en una investigación empírica realizada entre los miembros que participan en comunidades virtuales de profesionales de turismo alojadas en las principales webs de redes sociales, hemos comprobado la bondad del modelo de análisis que habíamos propuesto y hemos contrastado las hipótesis de la investigación. Además se ha obtenido información que nos ha ayudado a entender el uso que hacen los usuarios de las webs de redes sociales para la generación e intercambio de conocimiento en entornos profesionales, así como la valoración que hacen de las webs de redes sociales como sistemas para generar e intercambiar conocimiento de manera colaborativa. / This research studies the impact and operation of new technological resources in the network society. Specifically, we have conducted an analysis of the social networking websites conceived as an environment for the generation and exchange of knowledge, under the perspective of social sciences, and from a cognitive science approach. The aim is to identify, characterize and explain the determinants influencing the uses and social practices of knowledge exchange within online social networks.

Regarding the study of the key factors influencing the use and adoption of social networking sites we propose a model to test the influence of special factors that have been found as critical for the acceptance and use of social networking sites for knowledge exchange adjusting it to different technology adoption theories. The key factors of the model are based on the perception of users of their autonomy, the openness of the sites, the diversity of the members of the networks and the interactivity. We have tested the model with case study of virtual communities of tourism professionals and we used the SEM (Structural Equation Modeling) analysis.

From the data obtained in an empirical study among members of virtual communities of tourism professionals hosted in the major social networking websites, we have seen the goodness of the analytical model that we have proposed and verified hypotheses research. We also have gathered information that has helped us to understand the users' use of social networking websites for the generation and exchange of knowledge in professional environments as well as the goodness of social networking websites as systems to generate and exchange knowledge collaboratively.

Identiferoai:union.ndltd.org:TDX_UOC/oai:www.tdx.cat:10803/113480
Date23 November 2012
CreatorsMiralbell Izard, Oriol
ContributorsGonzález Reverté, Francesc, Guia, Jaume, Universitat Oberta de Catalunya. Internet Interdisciplinary Institut (IN3)
PublisherUniversitat Oberta de Catalunya
Source SetsUniversitat Oberta de Catalunya
LanguageCatalan
Detected LanguageSpanish
Typeinfo:eu-repo/semantics/doctoralThesis, info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Format405 p., application/pdf
SourceTDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess, ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Page generated in 0.0027 seconds