Actualment, les organitzacions operen, influint i essent influïdes en un entorn complex, dinàmic, impredictible i que canvia de forma accelerada, constant i inesperada. Davant d'aquest escenari, es plantegen metodologies de canvi i de desenvolupament organitzacional de trets racionals i mecanicistes, que s'orienten a la predictibilitat i el control, i que se sostenen en pressupostos caducs i esgotats. La indagació apreciativa pretén donar respostes més satisfactòries per a aquests nous interrogants, a través d'una nova epistemologia de l'entorn organitzacional i una nova metodologia amb proposicions basades en la naturalesa caòtica i complexa de les organitzacions i amb unes perspectives noves, centrades en el nucli positiu i les fortaleses de les persones, equips i organitzacions, una proposta que trenca amb el tradicional mètode de resolució de problemes basat en la identificació del diagnòstic i en les hipòtesi del tipus causa-efecte, centrat en el negatiu, en els dèficits i en allò que no funciona.
Aquesta investigació proposa explorar, empíricament, les anteriors qüestions i pretén, també, anar més enllà de la perspectiva de la indagació apreciativa com a model de canvi i desenvolupament organitzacional, i, constatar i verificar, com llur disseny, plasticitat i versatilitat, permet l'aplicabilitat i funcionament en altres contextos i escenaris. Es pretén suggerir possibles investigacions per a futurs estudis relacionats amb la qüestió de l'apreciatiu i, a tal efecte, emprenem establir un marc de referència que, a manera de guia, faciliti aquesta futura investigació i llur aplicabilitat en contextos encara no explorats. / Actualmente, las organizaciones operan, influyendo y siendo influidas en un entorno complejo, dinámico, impredecible y que cambia de forma acelerada, constante e inesperada. Ante este escenario, se plantean abordajes de cambio y desarrollo organizacional de sesgos racionales y mecanicistas, que se orientan a la predictibilidad y el control y que se sostienen en presupuestos caducos y agotados. La indagación apreciativa pretende dar respuestas más satisfactorias para estos nuevos interrogantes, a través de una nueva epistemología del entorno organizacional y una nueva metodología con proposiciones basadas en la naturaleza caótica y compleja de las organizaciones y con unas perspectivas nuevas centradas en el núcleo positivo y las fortalezas de las personas, equipos y organizaciones, una propuesta que rompe con el tradicional método de resolución de problemas basado en la identificación del diagnóstico y en las hipótesis del tipo causa-efecto, centrado en lo negativo, en los déficits y en lo que no funciona.
La presente investigación propone explorar empíricamente las anteriores cuestiones y pretende también, ir más allá de la perspectiva de la indagación apreciativa como modelo de cambio y desarrollo organizacional, y constatar y verificar cómo su diseño, plasticidad y versatilidad, permite su aplicabilidad y funcionamiento en otros contextos y escenarios. Se pretende sugerir posibles investigaciones para futuros estudios relacionados con la cuestión de lo apreciativo y a tal efecto acometemos establecer un marco de referencia que a modo de guía, facilite esta futura investigación y su aplicabilidad en contextos aun no explorados. / Today the organizations today operate, influencing and being influeded in a complex environment, dynamic, unpredictable and rapidly changing, constant and unexpected. In this scenario, approaches to organizational change and development of rational and mechanistic biases, which are oriented to the predictability and control and hold on outdated and exhausted budgets arise. Appreciative inquiry seeks to give more satisfactory answers to these new questions through a new epistemology of the organizational environment and a new methodology based propositions chaotic and complex nature of organizations and with new perspectives focused on the positive nucleus and strengths of individuals, teams and organizations, a proposal that breaks with the traditional method of problem solving based on the identification of diagnosis and assumptions of cause-effect, focusing on the negative, on deficits and what not works.
This research aims to explore empirically the above issues and seeks also to go beyond the perspective of appreciative inquiry as a model of organizational change and development, and record and verify how your design, plasticity and versatility, allows its applicability and performance in other contexts and scenarios. It is possible to suggest for future research related to the question of what effect appreciative and that we undertake to establish a frame of reference as a guide, provide this future research and its applicability in contexts still unexplored studies.
Identifer | oai:union.ndltd.org:TDX_URL/oai:www.tdx.cat:10803/336972 |
Date | 15 December 2015 |
Creators | Basté García, Damàs |
Contributors | Soler Vicente, Ceferí, Busquet i Duran, Jordi,, Universitat Ramon Llull. FCRIB - Comunicació i Relacions Internacionals |
Publisher | Universitat Ramon Llull |
Source Sets | Universitat Ramon Llull |
Language | Spanish |
Detected Language | Spanish |
Type | info:eu-repo/semantics/doctoralThesis, info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
Format | 788 p., application/pdf |
Source | TDX (Tesis Doctorals en Xarxa) |
Rights | ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs., info:eu-repo/semantics/openAccess |
Page generated in 0.0025 seconds