Return to search

Övergångens komplexitet - : En litteraturstudie om hur sjuksköterskor erfar vårdandet i övergången från kurativ- till palliativ vård.

Bakgrund: Kurativ vård innebär att bota medan palliativ vård betyder att lindra utan att bota. Vilken av dessa vårdformer sjuksköterskan än ger skall vården syfta till att se hela personen i sin miljö med tillhörande relationer med närstående. Vid en livshotande sjukdom för patienten är palliativ vård ett tillvägagångssätt för att förbättra livskvalitén. Syfte: Syftet var att beskriva hur sjuksköterskor erfarit vårdandet när det övergår från kurativ till palliativ vård. Metod: En litteraturstudie baserad på systematisk litteratursökning, där 12 kvalitativa artiklar publicerade mellan 2014–2019 inkluderades för en integrerad analys. Resultat: I resultatet framkom två kategorier; Kunskap och Utmaningar med tillhörande underkategorier. Underkategorierna till kunskap synliggör handledningen och utbildningens betydelse för att kunna utvecklas som sjuksköterska och skapa erfarenhet. Underkategorierna till utmaningarna visar att det finns en tidsbrist för sjuksköterskan. Sjuksköterskan upplevde en emotionell påverkan och att mötena med familjerna var en svårighet. Samverkan med teamet ansågs vara en aspekt för att utföra en god vård. Slutsats: Fynden som framkom var att behovet av kunskap ansågs som en betydelsefull aspekt. Samarbetet inom teamet, tiden för att vårdas och utbildas samt en större mångfald av kulturer påverkar övergången och sjukvårdens krav.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:lnu-91395
Date January 2020
CreatorsLindén, Anna, Möller, Johanna
PublisherLinnéuniversitetet, Institutionen för hälso- och vårdvetenskap (HV), Linnéuniversitetet, Institutionen för hälso- och vårdvetenskap (HV)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0017 seconds