Return to search

Modersmålsutveckling i förskolan : En kvalitativ studie om förskollärares arbetssätt med att utveckla modersmål hos förskolebarn som talar annat språk än svenska. / Native language development in preschool: : A qualitative study of preschool teachers' working methods in developing the native language of preschool children who speak a language other than Swedish.

Syftet med studien är att bidra med kunskap om förskollärares arbetssätt med att utveckla modersmål hos förskolebarn som talar annat språk än svenska. Frågeställningar som har inkluderats är: Vad använder förskollärare för strategier och metoder för att utveckla barns modersmål i förskolan? Vilka svårigheter och utmaningar finns för förskollärare gällande utveckling av barns modersmål i förskolan? Fem förskollärare har intervjuats i fem olika mångkulturella förskolor i två olika kommuner för att besvara studiens frågeställningar. Studiens teoriramverk är det interkulturella perspektivet och den sociokulturella teorin. Resultatet visade att samtliga förskollärare är eniga om att uppmärksammandet av barns modersmål är av stor betydelse i förskolan och att det är viktigt att låta barnen få använda sitt modersmål. Barn som har en bra grund i sitt förstaspråk har det sedan lättare för att lära sig det svenska språket anser förskollärarna. Förskollärare använder sig av olika metoder och strategier vid modersmålsundervisning som exempelvis dans och arbete i mindre barngrupper. Förskollärarna lyfter upp tidsbrist, stora barngrupper, missförstånd, material och verktyg som svårigheter och utmaningar. Slutligen påtalar förskollärarna en avsaknad av flerspråkiga förskollärare samt rätt verktyg för modersmålsundervisning. Fortsatt forskning inom området krävs dock för att ge stöd och vägledning till förskollärarna gällande modersmålsutvecklingen i förskolan.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:lnu-102609
Date January 2021
CreatorsVelagic, Meliha, Saidani, Dalila
PublisherLinnéuniversitetet, Institutionen för didaktik och lärares praktik (DLP), Linnéuniversitetet, Institutionen för didaktik och lärares praktik (DLP)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0024 seconds