Return to search

Svenska som andraspråk i förskolan : Hur förskollärare skapar förutsättningar för lärande av det svenska språket / Swedish as a second language in preschool : How preschool teachers create oppurtunities for preschoolers to learn the Swedish language

Syftet med studien är att med hjälp av förskollärararnas berättelser beskriva vilka arbetssätt som förskollärarna upplever som framgångsrika och hur de skapar förutsättningar för lärande när det gäller barns lärande av det svenska språket. Två frågeställningar besvaras:   Vilka metoder beskriver förskollärarna att de använder när de skapar förutsättningar i lärandet av svenska till barn som inte har svenska som modersmål?   Vilka utmaningar beskriver förskollärarna att de stöter på när de skapar förutsättningar i lärandet av svenska till barn som inte har svenska som modersmål?   Studien är kvalitativ och den metod som används för att besvara frågeställningen är intervjuer. Urvalet av respondenter består av sex utbildade förskollärare som arbetar på sex olika förskolor. För att analysera empirin har vi utgått från Vygotskijs kulturhistoriska teori i hur lärande sker i samspel samt Säljös tolkning av Vygotskijs teorier om fysiska och språkliga redskap i lärandet av ett nytt språk. Vi har även analyserat resultatet med Piagets utvecklingsteori. Studiens resultat visar att samtliga förskollärare använder sig av flera arbetssätt och de lyfter fram olika argument för att motivera sina val av metoder för lärande av det svenska språket. Förskollärarna anser att de arbetssätt de använder är betydelsefulla för barns lärande och att metoderna kan användas på olika sätt för att främja barns lärande.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:lnu-69518
Date January 2017
CreatorsJohansson, Susanna, Ali, Zouzan
PublisherLinnéuniversitetet, Institutionen för utbildningsvetenskap (UV), Linnéuniversitetet, Institutionen för utbildningsvetenskap (UV)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0104 seconds