Return to search

Möjligheten att erövra berättelsen : En kvalitativ studie om läsmiljöers påverkan på barns läsning / The possibility to conquer the story. : A qualitative study on the impact of reading environments on children’s reading.

Syftet med studien har varit att utveckla kunskap om hur fysiska läsmiljöer i förskolan kan utformas samt hur böcker används i verksamheten för att stimulera barns upplevelse av läsning. Med utgångspunkt i våra tidigare erfarenheter blev vi nyfikna på att se hur läsmiljöer kan utformas. Studien baserades på observation av läsmiljöer på avdelningar inriktade mot litteratur, för att få en bild av hur dessa miljöer kan se ut. En annan metod som tillämpades i studien var kvalitativa semistrukturerade intervjuer som komplement till observationen för att få en större förståelse för tanken och planeringen bakom läsmiljön. Analysmetoden som använts för studien är tematisk analys. Resultatet visar att läsmiljöerna består av en läshörna men även att tankesättet finns att läsmiljöer skapas där läsning sker och därmed finns läsmiljöer på hela avdelningen och även utomhus. På samtliga avdelningar som deltog i studien användes en temabok för att förankra läroplanens mål i det dagliga arbetet. En slutsats som har dragits för studien är att en läsmiljö ska ge barnen möjligheter att erövra berättelsen.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:hj-36677
Date January 2017
CreatorsPersson, Johanna, Jakobsson, Lisa
PublisherHögskolan för lärande och kommunikation, Högskolan i Jönköping, Förskolepedagogisk didaktisk forskning, Högskolan för lärande och kommunikation, Högskolan i Jönköping, Förskolepedagogisk didaktisk forskning
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0019 seconds