Return to search

Delaktighet på lika villkor : Hur framställs barn med funktionsnedsättningar som delaktiga i barnlitteratur utgiven på 1990-talet jämfört med senare delen av 2010-talet.

Denna studie syftar till att se hur personer med en funktionsnedsättning framställs som delaktiga i svensk barnlitteratur som utgivits på 1990-talet samt på senare delen av 2010-talet. Detta har gjorts genom en kvalitativ innehållsanalys av sex stycken barnböcker. Forskningsfrågorna i studien har utgått från Honneths erkännandeteori, då erkännande kan ses som en förutsättning för delaktighet. Erkännandeteorin handlar om att som individ få erkännande på olika plan, för att då kunna ses som en fullvärdig samhällsmedborgare och därigenom ses som delaktig. I studien har vi analyserat materialet genom att plocka ut citat och placera dem i kategorier som bygger på erkännandets tre plan - erkännande i primära relationer, erkännande på ett universellt plan och erkännande i konkreta gemenskaper. I studien har även citat tagits ut som belyser när personen med en funktionsnedsättning inte får ett erkännande på dessa plan. Resultatet visar att den nyare och den äldre litteraturen skiljer sig åt. Personerna med en funktionsnedsättning framställs som mindre delaktiga i den äldre litteraturen gentemot den nyare litteraturen, då de erkänns på färre plan än vad de gör i böckerna från senare delen av 2010-talet. En slutsats som kan dras av studien är att lärare noggrant bör granska böcker som skildrar barn med funktionsnedsättningar innan de inkluderas i undervisningen.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:uu-377298
Date January 2018
CreatorsLundell, Elin, Pussinen, Hanna
PublisherUppsala universitet, Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier, Uppsala universitet, Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
RelationExamensarbete vid Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier

Page generated in 0.009 seconds