Return to search

Barns individuella upplevelser av delaktighet i förskolans inomhusmiljö. : En kvalitativ studie med utgångspunkt i barns perspektiv.

Syftet med vår studie är att försöka skapa förståelse för huruvida barnen upplever sig delaktiga i sin inomhusmiljös utformning och hur delaktigheten i inomhusmiljöns utformning förhåller sig till deras livsvärld. De två forskningsfrågor vi använder oss av är: Hur upplever barnen sin inomhusmiljö på förskolan och vilken delaktighet upplever barnen att de har i sin utformning av inomhusmiljön? I denna studie använder vi oss av ett fenomenologiskt perspektiv. Genom go-along observation och med inspiration av visuell etnografi låter vi barnen samtala och visuellt visa hur de upplever förskolans inomhusmiljö. Vi använder oss av ljudinspelning och fotografier som barnen tagit för att samla in vår empiri. Studien har genomförts på två olika avdelningar under två tillfällen. Vårt resultat visar på fyra olika platser som vi fått fram när vi transkriberat ljudinspelningarna och analyserat fotografierna. Dessa fyra platser är: ”Lilla rummet”, ”pysselhörnan”, ”spelhyllan” och ”teckenbildernas placering”. Det framkom olika upplevelser av dessa fyra platser. Det är också tydligt att barns delaktighet i inomhusmiljöns utformning är av betydelse för barns olika uppfattning om sin miljö.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:hh-30482
Date January 2016
CreatorsJohansson, Jessica, Palm, Amanda
PublisherHögskolan i Halmstad, Akademin för lärande, humaniora och samhälle, Högskolan i Halmstad, Akademin för lärande, humaniora och samhälle
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0022 seconds