Return to search

"Konflikter är oundvikliga" : En kvalitativ studie om förskollärares arbete med konflikthantering i åldrarna 1-3 år / "Konflikter är oundvikliga" : En kvalitativ studie om förskollärares arbete med konflikthantering i åldrarna 1-3 år

Syftet med denna studie är att, utifrån sociokulturell teori, belysa förskollärares arbete med att hantera yngre förskolebarns konflikter, och hur denna hantering utgör en del av den pedagogiska verksamheten i förskolan. Utifrån syftet fick vi fram två frågeställningar som belyser förskollärares syn på vilka konflikter som uppkommer bland yngre förskolebarn och förskollärares beskrivning av sin egen konflikthantering. I genomförandet av vår kvalitativa studie utfördes sex semistrukturerade intervjuer med verksamma förskollärare från två olika kommuner. Studiens resultat utifrån de inspelade intervjuer visar att förskollärarna upplever yngre förskolebarns konflikter som en lärandeprocess och anser att de har en viktig roll att vara barnens röst i konflikterna eftersom de själva inte har språket. Förskollärarna belyser vikten av att vara närvarande vid konflikter för att ge stöd som främjar barns sociala förmåga och deras emotionella utveckling som ger barnen möjligheter till att skapa konstruktiva relationer. Med hjälp av teoretiska byggstenar ser vi mönster i vår studie som ger stöd för förskollärarnas arbete med konflikthantering och kopplingar till tidigare forskning. Det är viktiga situationer som utgör en stor del av hur barn kommer att interagera med andra i sin omgivning och det är något som vi förskollärare bör utveckla kompetens om för att gynna yngre förskolebarns framtida skolgång. / Syftet med denna studie är att, utifrån sociokulturell teori, belysa förskollärares arbete med att hantera yngre förskolebarns konflikter, och hur denna hantering utgör en del av den pedagogiska verksamheten i förskolan. Utifrån syftet fick vi fram två frågeställningar som belyser förskollärares syn på vilka konflikter som uppkommer bland yngre förskolebarn och förskollärares beskrivning av sin egen konflikthantering. I genomförandet av vår kvalitativa studie utfördes sex semistrukturerade intervjuer med verksamma förskollärare från två olika kommuner. Studiens resultat utifrån de inspelade intervjuer visar att förskollärarna upplever yngre förskolebarns konflikter som en lärandeprocess och anser att de har en viktig roll att vara barnens röst i konflikterna eftersom de själva inte har språket. Förskollärarna belyser vikten av att vara närvarande vid konflikter för att ge stöd som främjar barns sociala förmåga och deras emotionella utveckling som ger barnen möjligheter till att skapa konstruktiva relationer. Med hjälp av teoretiska byggstenar ser vi mönster i vår studie som ger stöd för förskollärarnas arbete med konflikthantering och kopplingar till tidigare forskning. Det är viktiga situationer som utgör en stor del av hur barn kommer att interagera med andra i sin omgivning och det är något som vi förskollärare bör utveckla kompetens om för att gynna yngre förskolebarns framtida skolgång.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:lnu-103930
Date January 2021
CreatorsBergvall, Mathilda, Machuca Gonzalez, Gisele
PublisherLinnéuniversitetet, Institutionen för didaktik och lärares praktik (DLP), Linnéuniversitetet, Institutionen för didaktik och lärares praktik (DLP)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0017 seconds